16. 3. 2022, 16:55 | Vir: STA

Japonski grozi nova naravna katastrofa, mrk v Tokiu

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Desetletje po največji jedrski nesreči Japoncem preti nevarnost.

Iz Japonske poročajo, da je državo stresel močan potres z magnitudo 7,3 po Richterjevi lestvici. Zaradi tega je Japonska meteorološka agencija izdala opozorilo pred cunamijem za prefekturi Fukušima in Mijagi.

Potres so čutili tudi v Tokiju, njegovo magnitudo pa je izmeril Geološki zavod ZDA. Kmalu po potresu so za dele severovzhodne obale izdali opozorilo o enometrskih valovih.

Zaradi potresa je brez elektrike ostalo vsaj dva milijona gospodinjstev, od tega 700.000 v Tokiu in 156.000 v severovzhodni regiji države.

Ravno v Fukušimi je leta 2011 cunami povzročil največjo jedrsko nesrečo v sodobni zgodovini. Po besedah premierja Fumia Kishide trenutno še zbirajo informacije o škodi, ki je v potresu nastala. Preverili so že jedrsko elektrarno Onagawa v prefekturi Mijagi, ki naj v potresu ne bi bila poškodovana.

Na Twitterju se je sicer oglasil dobavitelj električne energije TEPCO, ki preverja stanje jedrske elektrarne v Fukušimi. Pred enajstimi leti je bila tovarna poškodovana po tem, ko je potres z magnitudo 9,0 sprožil cunami, to pa je povzročilo jedrsko katastrofo.

Japonsko zaradi njene lege sicer redno prizadenejo potresi, zaradi česar ima stroge proti potresne gradbene predpise, ki zagotavljajo, da stavbe zdržijo močne tresljaje.