A. B. | 12. 4. 2022, 19:34 | Vir: STA

Praznujejo dobrodelneži, ki pomagajo reševati stiske v lokalnem okolju

Profimedia

12. aprila obeležujemo svetovni dan lionizma. Veste, kaj ta beseda predstavlja?

Lionizem je humanitarno gibanje, ki deluje po vsem svetu in ima skoraj 1,4 milijona članov.

Njegovi začetki segajo v leto 1917 v ZDA, v Sloveniji pa je bil prvi klub ustanovljen leta 1990. V Sloveniji v 57 klubih deluje več kot 1500 članov. 

Osnovno poslanstvo Pomagati v Sloveniji izpolnjuje Zveza Lions klubov (distrikt 129), v kateri deluje tudi 19 Leo klubov (podmladkov) z 200 člani, so sporočili iz Lions Slovenija.

V več kot tridesetih letih delovanja so slovenski lionsi pomagali izjemnemu številu ljudi v lokalnih okoljih in jim s tem ublažili stisko. Lionsi vsako leto izvolijo guvernerja distrikta, letošnji Nino Maletič vodi Lionse pod geslom Pomagamo iz srca.

"Če so bili Lions klubi ustanovljeni pred več kot 100 leti za pomoč slepim in slabovidnim, se je skozi leta naše delovanje razširilo na različne skupine ranljivih skupin in posameznikov, ki so v stiski v lokalnem okolju delujočega kluba," je ob svetovnem dnevu lionizma izpostavil guverner Nino Maletič.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lions Slovenija (@lionsslovenija)

V človekoljubne namene so slovenski klubi v Sloveniji zbrali več kot 13 milijonov evrov in še več opravljenih ur prostovoljnega dela.

Ob tem je Maletič dodal, da ima Slovenija zelo aktiven distrikt Lions klubov, ki jim niti covid-19 ni prišel do živega. "Vsak mesec beležimo več aktivnosti, kar je na žalost pokazatelj, da se povečuje tudi stiska ljudi," je poudaril.

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO