13. 5. 2024, 14:44 | Vir: STA

Nepravilnosti v Cankarjevem domu? Kulturni center se je znašel pod drobnogledom

Darja Štravs Tisu

Direktorica Uršula Cetinski zavrača očitke. 

Generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski je v objavljenem odzivu zavrnila očitke o domnevnih nepravilnostih v Cankarjevem domu (CD), kot izhaja iz anonimnih prijav, zaradi katerih se je po poročanju nekaterih medijev znašla pod drobnogledom določenih organov. Med očitki sta neprimerno vedenje in nepravilna poraba sredstev.

"Ostro zavračam vse očitke o neprimernem vedenju, predvsem pa o mobingu ali celo (fizičnem) trpinčenju zaposlenih," je glede odnosa do zaposlenih zapisala Cetinski.

Mediaspeed/Barbara Reya

Ob tem je dodala, da manjše in večje skupine ljudi vodi že skoraj 40 let, od kulturne redakcije Radia Študent, Koreodrame, Mesta žensk do Slovenskega mladinskega gledališča, pri čemer kljub javni izpostavljenosti in delu na najodgovornejših mestih ni bila povezana niti z eno afero. Glede poslovanja v tem času pa je zapisala, da je povsod presegla poslovne in programske cilje, pri čemer so jo ocenjevali številni nadzorniki.

"Delujemo zakonito, varčno, transparentno. Tako na področju delovne zakonodaje kot na vseh ostalih področjih. Vsakoletne notranje revizije, ki jih izvajajo zunanji revizorji, in so predstavljene svetu CD, nam omogočajo uvajanje popravljalnih ukrepov. Prestali smo že različne inšpekcijske nadzore, tudi zelo temeljite in dolgotrajne, ki niso izkazali nobenih resnih kršitev, predlagani so bili zgolj manjši popravljalni ukrepi. S tem sta seznanjena tako vlada kot ministrstvo za kulturo, ki potrjuje naš program in poročila," je zapisala Cetinski.

Bobo

Za največji karierni dosežek si šteje, da je ohranila vsa delovna mesta tudi med pandemijo, ko je bil CD zaprt ali pa je deloval z omejenimi kapacitetami in prihodkov ni bilo. "Smo edini kulturni javni zavod v Sloveniji, ki mora vsak dan v letu sam zaslužiti 15.000 evrov, tudi za sofinanciranje plač, če hoče sploh obstajati," je zapisala v odzivu glede domnevnih nepravilnosti pri vodenju zavoda.

Skoraj četrtina zaposlenih z dohodkom pod minimalno plačo

CD vsako leto obišče okoli pol milijona ljudi, na odrih včasih nastopi tudi po 17.000 oseb na leto, ima pa od 150 do 170 zaposlenih, od tega jih skoraj četrtina prejema osebni dohodek pod minimalno plačo. Kot je spomnila Cetinski, že več let - tudi kot predsednica nacionalnega sveta za kulturo - poziva odločevalce k zvišanju plač v kulturi, predvsem najslabše plačanim, ter uvedbi dodatka za deficitarnost in za mentorstvo, a zaenkrat neuspešno.

Kot je med drugim še zapisala, ne vidi nobene potrebe po degradiranju in blatenju njenega imena pred razpisom za generalnega direktorja CD na podlagi "podtikanj, laži, montiranih procesov in konstruktov". Nenazadnje se s tem po njeni oceni povzroča škoda tudi sami ustanovi.

Srdjan Živulovič/Bobo

Da sta se CD in njegova generalna direktorica znašla pod drobnogledom uradnih institucij na podlagi anonimnih pisem, je v prejšnjem tednu poročal portal N1. Domnevne nepravilnosti po navedbah portala preiskujejo kriminalisti NPU, inšpektorat za delo in računsko sodišče.

Kot so za STA pojasnili na računskem sodišču, so konec aprila prejeli dopis komisije za preprečevanje korupcije, s katerim jim je bila odstopljena anonimna prijava glede domnevnih nepravilnosti in drugega dogajanja v CD. V okviru svojih pristojnosti ga zaenkrat obravnavajo kot pobudo za revizijo delovanja zavoda. Na policiji pa so potrdili, da je predkazenski postopek v teku.

Kot še izhaja iz odziva Cetinski, je anonimka nastala oktobra lani, decembra je bila nato povabljena na pogovor na ministrstvo za kulturo. Državni sekretar Marko Rusjan je za POP TV nedavno dejal, da ob skorajšnji objavi razpisa za direktorja CD ne bi bilo korektno dajati vnaprejšnje ocene. "Ocene bomo dajali, ko bomo izbirali direktorja," je odgovoril na vprašanje, kako je z njenim delom zadovoljna vlada. Objava razpisa je napovedana v tem mesecu, ali se bo Cetinski potegovala za tretji mandat, še ni znano.

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO