1. 6. 2022, 17:32

Ne javljajte se vsakomur! Predstavil se je kot zaposlen na Microsoftu in ga oropal

Slika je simbolična.

Profimedia

Občan Postojne je bil deležen goljufije kar preko telefonskega klica. Preberite zgodbo, da se to ne bo zgodilo tudi vam. 

Na Policijski postaji Postojna poročajo o prijavi goljufije, ki ga je stala velikega izkupička. 

S telefonske številke +49965024838 je prejel klic moškega, ki se mu je v angleškem jeziku predstavil zaposlen na podjetju Microsoft. Pojasnil mu je, da mu je potekel cerfitikat, za kar bi moral plačati simbolične 3 evre. 

Občan se je preko  telefona prijavil v spletno banko ter v obrazec, ki se mu je izpisal na ekranu računalnika. Vpisal je tudi številko kartice in zahtevan znesek. 

Ves čas postopka je bil njun telefonski klic aktiven. Lažni predstavnik podjetja mu je narekoval še dodatne zahteve.  

Profimedia

Obiskal je bankomat in ... 

Občan je razočarano ugotovil, da je bil prevaran. Iz kreditne kartice so mu namreč ukradli veliko vsoto denarja. Policija je trenutno še v postopku preiskave, ali se bo denar kadarkoli vrnil na njegov račun pa obstaja zelo majhna možnost. 

Te vrste prevar niso nič novega

V angleško govorečih državah jo poznajo že od leta 2008 dalje, v Slovenijo pa so goljufi prvič klicali leta 2013. Od takrat dalje so te goljufija stalnica in se pojavljajo in izginjajo v nekajmesečnih valovih. Klicatelji se v angleščini z močnim naglasom predstavijo kot Microsoftova tehnična pomoč. 

Profimedia

Sogovorniku razložijo, da nujno kličejo zato, naj bi bil njegov računalnik okužen z virusi. Klici največkrat prihajajo iz tujine, predvsem iz mednarodne predpone +44 (Velika Britanija).

Lahko se prikaže tudi slovenska telefonska številka, vendar pa ne gre za klice iz Slovenije, saj so številke klicateljev ponarejene, pojasnjujejo na Varni na spletu.

Zato previdno pri vseh sumljivih klicih tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin. Včasih kličejo tudi preko aplikacij za hipno sporočanje (npr. Viber, WhatsApp).

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO