J. Z. | 4. 8. 2022, 11:25

Se nam KMALU obeta hitro testiranje v kontejnerjih?

Uredništvo

Izvajalci antigenskega testiranja za koronavirus naj bi se, po neuradnih informacijah, pripravljali na ponovno odprtje. Čakali naj bi le še na zeleno luč vlade. "Naredili bomo vse kar je v naši moči, da ne bomo zapirali družbe."

Število okužb s koronavirusom raste, po pričakovanjih pa bodo številke jeseni le še slabše. Izvedeli smo, da se izvajalci hitrega testiranja že pripravljajo, da bodo kmalu ponovno odprli svoja vrata. 

Bralka, ki je v preteklem letu že delala v enem od kontejnerjev, nam je zaupala, da so jo klicali, kdaj bi lahko znova začela pomagati pri izvajanju hitrega testiranja. Če se spomnite, so tovrstni kontejnerji kot gobe po dežju zrasli po celi državi. Ti so še vedno postavljeni na nekaterih mestih in čakajo, da po poletnem premoru odprejo svoja vrata.

Po neuradnih informacijah naj bi se to zgodilo kmalu.

Po pojasnila, kaj to pomeni, in ali so v pripravi novi ukrepi, ki bi predpisovali obvezno testiranje, smo se obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Ministrstvo za zdravje in Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje.

Uredništvo

Brez vsebinskih odgovorov

Z ministrstva so nam odgovorili, da bomo zaradi njihovih dopustov morali še malo počakati na odgovore, prav tako nam teh še niso posredovali z vlade.

Na NIJZ pa so nam pojasnili, da so za ukrepe pristojni na Ministrstvu za zdravje. Dodali so, da predloge sicer redno pripravlja tudi strokovna skupina.

Ta je julija zapisala, da stremijo k cilju, da oseba v 24 urah po pojavu simptomov opravi testiranje in prejme izvid. "Primarno se za testiranje še vedno uporabljajo hitri antigenski testi," so dodali. 

Bobo

Poudarili so pomen dostopnosti in testiranja ter v primeru pozitivnega izvida tudi posvet z zdravnikom zaradi možne uvedbe zdravljenja, ki v zgodnjih fazah bolezni učinkovito preprečuje pojav težjega poteka bolezni. 

Zaenkrat le priporočila, brez obveznih ukrepov

Vlada je na svoji spletni strani zapisala, da je ena od njihovih prioritet priprava ukrepov za obvladovanje epidemije covida-19, ki bodo upravljani v sodelovanju s stroko in z upoštevanjem realnih zdravstvenih kapacitet. A teh doslej še niso predstavili javnosti, objavili so le seznam splošnih priporočil.

Je pa predsednik vlade Robert Golob v predvolilni kampanji večkrat poudaril, da zapiranja javnega življenja ne bo, prav tako ne bo obveznega cepljenja. 

Bobo

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je prejšnji mesec poudaril, da bo glavno vlogo pri obvladovanju epidemije covida-19 imela stroka.

"Ni izrednih razmer, ni posebnega poudarka na covidu, imamo vse pod nadzorom," je dodal. 

"Naredili bomo vse kar je v naši moči, da ne bomo zapirali družbe, kot se je to dogajalo v preteklosti," je dodal. 

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO