29. 11. 2022, 16:05

Nova stolpnica? Ne, to je hlev za prašiče

Twitter/English Moscow

To je največji hlev na svetu. Mnogi trdijo, da predstavlja tempirano bombo za okolje.

Oktobra so na Kitajskem svečano odprli nov hlev za prašiče pitance. Letno naj bi v 26 nadstropjih vzredili 1,2 milijona prašičev.

Britanski Guardian poudarja, da gre za daleč "največjo prašičjo farmo na svetu v eni sami stavbi". Stavba nudi skupno 800.000 kvadratnih metrov površin. Tam bi lahko vsako leto vzredili in zaklali 1,2 milijona prašičev.

Tehnološka zmogljivost

Hlev v vrednosti 563 milijonov evrov ima več kot 30.000 avtomatiziranih krmnih točk – nadzoruje in nadzira jih nadzorni center.

Podjetje želi uporabiti prašičji gnoj za proizvodnjo bioplina. Delavci morajo opraviti tudi več krogov razkuževanja in testiranj, preden lahko vstopijo v objekt.

Prednosti in slabosti takšnih hlevov

Kitajska je tako zgradila že več podobnih hlevov, ta je do sedaj največji. Profesor živalskih znanosti na Kitajski akademiji kmetijskih znanosti je za Guardian povedal, da so visoke prašičje farme v primerjavi s tradicionalnimi metodami kmetovanja pametnejše, z visoko stopnjo avtomatizacije in biološke varnosti. Hkrati ima prednost varčevanja z zemljiškimi viri.

Drugi strokovnjaki pa opozarjajo, da takšni hlevi povečujejo verjetnost izbruhov bolezni. Če bolezen pride v stolpnico, se lahko med živalmi razširi kot požar.

Drugi se sprašujejo, ali je takšna stolpnica združljiva s potrebo po zmanjšanju porabe mesa glede na podnebne spremembe ali tudi izpolnjuje zahteve po dobrobiti živali.

Novinarji Guardiana so se pogovarjali tudi s sosednjim kmetom. Sistem se mu zdi "nerazumljiv" in skrbi ga, da bi lahko prišlo do neprijetnih vonjav, ko velikanska farma deluje s polno zmogljivostjo.

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO