STA/M.P. | 16. 6. 2022, 22:30

Digitalizacija na Hrvaškem: jim bomo Slovenci kmalu ZAVIDALI to novost?

Profimedia

Zaposlovanje prek "vez in poznanstev" je ustaljena pot do državne službe, zato je tamkajšnji pravosodni minister prišel na genialno idejo, vredno vse pozornosti!

Hrvaški pravosodni minister Ivan Malenica je razpisal natečaj za računalniški program, s katerim bi popolnoma digitaliziral postopek prijav na delovna mesta v javni upravi.

Na ministrstvu s tem, ko bi primerne kandidate za zaposlitev izbiral program, želijo preprečiti zaposlovanje prek poznanstev, piše hrvaški časnik Jutarnji list.

Bobo

Natečaj za ponudnika že razpisan

Ministrstvo prek natečaja išče ponudnika programa, ki bi naključno postavljal vprašanja in izbral najboljše kandidate po vnaprej določenih kriterijih.

Tako za zaposlovanje ne bi bile več odgovorne fizične osebe.

S popolno digitalizacijo zaposlovanja v državni upravi želijo preprečiti posredovanje vprašanj na državnem strokovnem izpitu kandidatom in tako imenovane zaposlitve "prek vez" in "s člansko izkaznico", še piše Jutarnji list.

Pravosodno ministrstvo je za program v okviru natečaja ponudilo 10,9 milijona kun (1,45 milijona evrov), nanj pa je prispelo devet ponudb.

Profimedia

Za transparentno zaposlovanje

V natečajni dokumentaciji piše, da "želijo v javni upravi vzpostaviti objektivno in transparentno zaposlovanje, ki bo temeljilo na resničnih potrebah in zagotovljenih finančnih sredstvih.

Obenem želijo zagotoviti zaposlovanje najboljših oziroma najprimernejših kandidatov ter s tem prispevalo k večji učinkovitosti javne uprave.

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO