15. 5. 2024, 17:32 | Vir: STA

Golob in Pirc Musarjeva obsodila napad na slovaškega premierja, preverite, kaj so povedali ostali evropski voditelji

Profimedia

Predstavniki Evropske unije in voditelji več evropskih držav so izrazili ostre obsodbe napada na slovaškega premierja Roberta Fica, ki je bil danes ustreljen po srečanju vlade v kraju Handlova na Slovaškem. Osumljenca so prijeli, Fica pa so prepeljali v bolnišnico. Utrpel je hude poškodbe in je življenjsko ogrožen.

Današnji napad na slovaškega kolega Roberta Fica, ki je bil ranjen v streljanju blizu Bratislave, sta ostro obsodila tudi slovenski predsednik vlade Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar. Zaželela sta mu čim hitrejše okrevanje.

"Pretresen sem nad dogajanjem na Slovaškem. Ostro obsojam napad na slovaškega kolega Fica in mu želim čimprejšnje okrevanje," je na omrežju X zapisal Golob.

Tudi predsednica je Ficu zaželela okrevanje in na omrežju X dodala: "Streljanje nanj, lansko streljanje v Beogradu in številni drugi primeri nasilja, ki jih vidimo v družbi, od nas terjajo jasno ukrepanje. Ničelna toleranca do nasilja in ničelna toleranca do brezbrižnosti."

Na napad se je odzvala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki jo je napad šokiral. "Gre za obsojanja vredno zavržno in nedopustno dejanje, storilci morajo odgovarjati za svoja dejanja. Pozivi k nenasilju, strpnosti in proti hujskaštvu so naša skupna odgovornost," je zapisala na omrežju X.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa je v odzivu sporočila, da "ostro obsoja napad na slovaškega premiera Roberta Fica, kot tudi vsakršno nasilje". Izrazila je tudi "zaskrbljenost nad razvojem zahodnih tipov demokracij, kjer so različne vrste nasilja vedno bolj izražene".

Tudi drugod po Evropi se vrstijo obsodbe napada 

"Ostro obsojam podel napad na slovaškega premierja Roberta Fica. Takšna nasilna dejanja nimajo mesta v naši družbi in spodkopavajo demokracijo, naše najdragocenejše skupno dobro," je na omrežju X zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Novica o napadu na slovaškega premierja Fica me je pretresla. Nič ne more opravičiti nasilja ali takšnih napadov. V mislih sem s predsednikom vlade in njegovo družino," je prav tako na omrežju X sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Na napad so se že odzvali tudi voditelji številnih evropskih držav, med njimi nemški kancler Olaf Scholz, madžarski premier Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

"Novica o strahopetnem napadu na slovaškega predsednika vlade Fica me je globoko pretresla. Takšno nasilje v evropski politiki ne sme obstajati. V mislih sem z Robertom Ficom, njegovo družino in državljani Slovaške," je na omrežju X zapisal Scholz.

"Globoko sem pretresen zaradi grozljivega napada na mojega prijatelja, predsednika vlade Roberta Fica. Molimo za njegovo zdravje in hitro okrevanje! Bog blagoslovi njega in njegovo državo," pa je sporočil madžarski premier Orban.

Pretresenost zaradi napada na slovaškega premierja je v objavi na omrežju X izrazil tudi Vučić, ki je Fica prav tako označil za osebnega prijatelja in tudi prijatelja Srbije. Dodal je, da moli zanj in za njegovo zdravje.

Slovaški premier Robert Fico je bil danes ustreljen, medtem ko se je po srečanju vlade v kraju Handlova na Slovaškem pogovarjal s privrženci. Utrpel je hude poškodbe in je življenjsko ogrožen, je prek družbenih omrežij sporočila slovaška vlada. Osumljenca za streljanje so že prijeli. Slovaško notranje ministrstvo je sporočilo, da je šlo za poskus atentata.

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO