N. Vo. | 13. 5. 2024, 22:39

Nova različica Chat-GPT lahko poučuje matematiko in flirta, preverite kaj vse še zmore

Profimedia

OpenAI je razkril najnovejšo različico svoje tehnologije, ki poganja AI klepetalnik ChatGPT, imenovano GPT-4o. Ta bo postopoma dostopna vsem uporabnikom ChatGPT, tudi tistim brez naročnine.

Novi model je hitrejši od svojih predhodnikov in je programiran tako, da odgovarja sproščeno, včasih pa celo zapeljivo, poroča BBC. Omogoča razbiranje slik in razpravljanje o njih, prevajanje jezikov ter prepoznavanje čustev iz vizualnih izrazov. Poleg tega je opremljen s spominom, ki mu omogoča, da si zapomni prejšnje interakcije.

GPT-4o se ponaša z lahkotnim ritmom pogovora, pri čemer med zastavljanjem vprašanj in prejemanjem odgovorov ni zamika. Med predstavljanjem novega modela v živo je glasovna različica tehnologije ponudila praktične nasvete za reševanje enostavne matematične enačbe, namesto da bi jo samodejno rešila, analizirala računalniško kodo in prevajala med italijanščino in angleščino, obenem pa tudi interpretirala čustva na fotografiji nasmejanega moškega.

Vendar pa predstavitev ni potekala brez napak. Z uporabo toplega ženskega glasu je umetna inteligenca (AI) pozdravila sogovornike, ko pa je prejela kompliment, je odgovorila: "Nehaj, saj zardevam!" Napačno je tudi interpretirala nasmejanega moškega in začela reševati enačbo, ki ji še ni bila prikazana, torej si jo je izmislila, kar je pokazatelj, da je do popolne zanesljivosti umetne inteligence še dolga pot.

Kljub temu so ustvarjalci OpenAI na predstavitvi uspeli prikazati, v katero želijo usmeriti GPT-4o – ta naj bi postal naslednja generacija AI digitalnega pomočnika, kot sta Siri ali Google Assistant, z zmožnostjo zapomniti si pretekle interakcije in komunicirati preko glasu ali besedila.

Profimedia

Glavna tehnološka direktorica OpenAI, Mira Murati, je GPT-4o opisala kot "čarobnega", a hkrati napovedala, da bo podjetje s postopnim uvajanjem odstranilo vsakršen misticizem. Pojavile so se tudi govorice o morebitnem partnerstvu med OpenAI in Applom, ki pa še niso bile potrjene, a zaenkrat je bila uporaba Applovih izdelkov med predstavitvijo prepovedna. Vsekakor pa je bil dogodek, ki so ga organizirali le 24 ur pred Googlovo letno konferenco Google IO, kjer naj bi bili predstavljeni najnovejši AI razvoji, jasen signal konkurenci.

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO