31. 1. 2022, 15:08 | Vir: STA

V Sloveniji lani našli 30 odstotkov več neeksplodiranih ubojnih sredstev

Anže Malovrh/STA

Državna enota za neeksplodirana ubojna sredstva na upravi za zaščito in reševanje je lani opravila 654 intervencij, kar je skoraj dve dnevno in pomeni skoraj 30 odstotkov več kot leta 2020, je povedal predstavnik enote Igor Boh. Povečanje števila najdb pripisuje tudi epidemiji, saj so imeli ljudje več časa za opravila na vrtovih ali v gozdovih.

Skupaj so v letu 2021 našli 4271 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, kar je za petino več kot leto prej. Še bolj je najdena količina narasla v masi, saj so odstranili za 13.363 kilogramov bomb, kar predstavlja kar 70-odstotno rast v primerjavi z letom 2020.

"Podatki kažejo, da obstaja velika verjetnost in možnost, da v Sloveniji naletimo na neeksplodirana ubojna sredstva, ki so nevarna, zato je potrebno pri najdbi ravnati ustrezno, da morda ne pride do nesreče," je dejal Boh.

Največji delež najdenih ubojnih sredstev zaznavajo na severnem delu Primorske, kjer je lani prišlo tudi do dveh nesreč s smrtnim izidom, in sicer januarja v Voglarjih, kjer je zaradi eksplozije topovske granate iz prve svetovne vojne umrl 64-letni domačin, ter v Postojni, kjer je marca v eksploziji ubojnega sredstva na svojem domu umrl 74-letni moški.

Boh je zato ljudi, ki se ukvarjajo z zbiranjem najdenih predmetov iz vojnih časov, pozval, da nevarna ubojna sredstva pustijo pri miru ter raje zbirajo stvari, ki niso eksplozivne in nevarne.

Spomnil je tudi na zadnjo odmevno akcijo, ko so sredi januarja v Mariboru odstranjevali 350-kilogramsko letalsko bombo iz druge svetovne vojne in se je, tako kot prejšnje v tem mestu, polnem neeksplodiranih bomb, končala srečno.

Pri tem je poudaril pomembnost preventivnih pregledov zemljišč pred začetkom gradbenih posegov v krajih, kjer je verjetnost za to velika. Kljub vsem opozorilom v preteklosti so lani po besedah predstavnika državne enote prejeli vsega pet vlog za izvedbo pregleda zemljišč, od tega le eno v Mariboru.

"V želji, da se izognemo kakšni katastrofi pri srečanju gradbenega stroja z letalsko bombo, bi si želeli, da bi investitorji in izvajalci izkoristili možnost predhodnega sondiranja zemljišča. Še posebej v Mariboru, kjer je možnost za potencialno nevarnost razmeroma velika," je dejal Boh.

Ker v Sloveniji vemo, kje je zaradi zgodovinskih dogodkov več tovrstnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, je pri morebitnih posegih v globino na teh območjih vsekakor dobrodošlo opraviti pregled. Zakonodaja za zdaj tega sicer ne predpisuje, daje pa možnost, da zasebni investitorji za izvedbo zaprosijo brezplačno, medtem ko gre v primeru gradnje poslovnih objektov za plačljivo opravilo.

Lani so skupaj izvedli tri obdobna uničenja, v katerih so poskrbeli za okoli šest ton najdenih sredstev, sicer pa se v marsikaterem primeru zaradi vse višje starosti bomb in s tem povezane vse večje nevarnosti morali bombe uničiti na kraju samem, saj jih ni bilo mogoče prepeljati na začasno skladiščenje. Takih primerov je bilo lani 167, skupaj pa so uničili 3021 kosov v skupni teži več kot sedem ton.

Na upravi za zaščito in reševanje ljudi znova pozivajo, da se morebitnih najdenih eksplozivnih teles ne dotikajo in jih ne prenašajo, pač pa pokličejo na številko 112 ali 113 in počakajo do prihoda za to usposobljenih strokovnjakov, ki lahko eksplozivna sredstva odstranijo na varen način.

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO