1. 5. 2024, 21:44 | Vir: STA

Poteza, ki ji ostro nasprotuje celo Bela hiša: to grozi volkovom

Volkova

Profimedia

Predstavniški dom ameriškega kongresa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v torek s tesno večino sprejel zakon, ki v večjem delu ZDA odpravlja status ogrožene vrste za sivega volka. Poteza je sprožila ogorčenje med nevladnimi organizacijami, ostro ji nasprotuje tudi Bela hiša. O zakonu bo zdaj odločal senat.

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski kandidat na letošnjih predsedniških volitvah Donald Trump je leta 2020 sivim volkovom odvzel status ogrožene vrste, kar je utemeljil z grožnjo, ki jo predstavljajo rejcem živine. Zvezno sodišče je leta 2022 zaščito vzpostavilo nazaj, a je bilo v vmesnem obdobju ubitih ogromno volkov.

Republikanska večina predstavniškega doma želi zdaj zaščito spet odvzeti. Kot navaja AFP, bi ameriški predsednik Joe Biden na takšno zakonodajo sicer najverjetneje vložil veto.

V ZDA je nekoč živelo okrog 250.000 volkov, a so zaradi množičnega odstrela skoraj izumrli. Danes naj bi jih bilo še okoli 5000, obnavljanje populacije pa po opozorilih nevladnih organizacij poteka zelo počasi.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu