8. 5. 2022, 18:00

5 užitnih rastlin, ki jih lahko naberete v svoji bližini

Profimedia

Vsi že poznamo šparglje in regrat, a naša izjemna narava ponuja tudi številne druge okusne in užitne rastline. Preverite, kaj vse lahko uporabite v kulinariki.

Da bi živeli čim bolj trajnostno in okolju prijazno, moramo uvesti tudi spremembe na svojem krožniku. Najboljše je, da kupujemo čim več lokalnih in sezonskih živil pri kmetih, ki posegajo po ekoloških načinih pridelave.

Nekaj živil pa lahko naberemo kar sami na sprehodu v naravi. Preverite, katere so tiste rastline, ki jih brez slabe vesti lahko naberete in uporabite v svojih jedeh.

Vijolice

Krasne spomladanske rože so privlačne na pogled, brez težav pa jih lahko uporabljate tudi v kulinariki. Vijolice so pogosta dekoracija spomladanskih solat in lahkih sladic.

Profimedia

Kopriva

Čeprav na prvi pogled ne deluje tako, je tudi kopriva pogosto uporabljena v kulinariki. Bodite pozorni, da se med nabiranjem ustrezno zaščitite z rokavicami. Koprivo lahko uporabite v čaju, juhi, omaki ter drugih slastnih jedeh.

Deteljice

Na veliko travnikih v toplih mesecih najdemo deteljice. Cvetovi so užitni in bogati z beljakovinami. Pripravite jih tako, da cvetove prelijete z vročo vodo in jih pustite za 5 do 10 minut, nato pa jih uporabite v solati, kot prilogo ali v drugih jedeh.

Marjetice

Tudi ikonične cvetlice so užitne! Cvetovi marjetic bodo zelo lepo popestrili vaše krožnike, brez težav pa jih lahko tudi zaužijete. Super se podajo k spomladanskim solatam in kremnim juham.

Profimedia

Trobentice

Le kdo ne obožuje čudovitih trobentic? Na naslednjem sprehodu jih brez slabe vesti poberite; tako cveotovi, kakor tudi listi so užitni in hranilni. Listi so nekoliko bolj grenki, a jih vseeno lahko drobno narežete in vmešate v solato, cvetovi pa so odlična užitna dekoracija solat in sladic.

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj