29. 7. 2024, 12:03 | Vir: STA
Umrl oče ene najbolj znanih italijanskih sladic, ki jo zelo radi pripravljamo tudi Slovenci
Legenda pravi, da je recept za okusno slaščico spisal po naključju.
V 82. letu starosti je v nedeljo umrl izumitelj znane italijanske sladice tiramisu Roberto Linguanotto, znan tudi kot oče tiramisuja. Linguanotto, ki je po bolezni umrl v rodnem Trevisu, je tiramisu prvič sestavil leta 1970 v svoji restavraciji Le Beccherie.
Recept naj bi nastal po naključju
"Tiramisu je po zaslugi Linguanotta postal svetovno znana sladica," je na družbenem omrežju X zapisal predsednik dežele Benečija (Veneto) Luca Zaia.
Legenda pravi, da je Linguanotto recept za tiramisu spisal, ko mu je med pripravo vaniljevega sladoleda v skledo že stepenih beljakov in sladkorja padla žlica mascarponeja. Ko je Linguanotto žlico obliznil, je bil nad okusom tako navdušen, da je razvil lastno sladico.
Ime v prevodu pomeni "dvigni me"
Po izročilu naj bi bilo ime tiramisu, ki v prevodu pomeni nekaj podobnega kot "dvigni me", prvič uporabljeno leta 1970 v restavraciji La Beccherie v Trevisu. Poimenovanje naj bi se sicer nanašalo na učinek sladice, ki po prvotnem receptu vsebuje hladen espresso in nekaj alkohola.
Tiramisu je sestavljen iz izmenjujočih se plasti biskvitnih piškotov, prelitih s hladnim espressom z dodatkom marsale ali amaretta ter kreme iz mascarponeja, sladkorja in jajc, po vrhu pa je potresen s kakavom v prahu.