Hokaido potica? S tem nadevom boste želeli še!
Buča hokaido je s svojo sladkobo in sočnostjo več kot dobrodošla med recepti za sladice. Hokaido potica pa posebej zapelje okus še z nadevom iz kostanja in orehov.
Hokaido potica s kostanjem in orehi
SESTAVINE:
Testo:
• 1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala
• 600 g bele moke
• 150 g koruzne moke
• 160 g masla
• 150 g kisle smetane
• 150 g mleka
• 120 g pečene buče
• 70 g sladkorja
• 4 rumenjake
• 3 žlice ruma
• 2 žlički soli
Nadev:
• 550 g maronov/kostanja (olupljenega)
• 200 g mletih orehov
• 180 g sladkorja
• 4 beljaki
• 1 jajce
• sok in lupinica limone
• 1 jajce za premaz
PRIPRAVA:
Moki primešamo v mleku raztopljen kvas Fala, dodamo preostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Med počasnim mešanjem počasi dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti. Ko je testo gladko in se ne trga med prsti, če ga poskušamo razvleči, ga pokrijemo in damo na toplo vzhajati.
Med vzhajanjem pripravimo nadev. Kostanj brez kožice pretlačimo z vilicami, mu primešamo orehe, beljake (ne sneg!) in preostale sestavine.
Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Zatem testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati.
Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo slabo uro pri 175 °C.
Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik in ohladimo do konca.