Obožujete arašide? Potem morate poskusiti to potico!
Arašidi in hruške? Verjemite, to je kombinacija, ki to potico povzdigne do božanskega okusa.
Potica z arašidovim nadevom s hruškami
SESTAVINE:
Testo:
• 1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
• 750 g moke (550 gladke, 200 ostre)
• 350 g mleka
• 190 g masla
• 150 g skir jogurta
• 60 g sladkorja
• 3 rumenjake
• 2 žlički soli
Nadev:
• 700 g hrušk
• 450 g neslanih arašidov
• 300 g skir jogurta
• 100 g sladkorja
• 30 g masla
• 3 beljaki
PRIPRAVA:
Najprej pripravimo nadev, da ima ta dovolj časa, da se sestavine prepojijo. Na maslu dušimo hruške toliko časa, da izhlapi čim več vode, nato primešamo mlete neslane arašide in damo ohladit. V še nekoliko mlačen nadev primešamo še vse preostale sestavine. Pripravljen nadev pustimo počivati vsaj uro ali dve.
Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo preostale sestavine brez masla. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Zavitek položimo v pomaščen model za potico, pokrijemo in pustimo vzhajati.
Vzhajano potico premažemo z jajcem ali maslom, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.
Potico pečemo 45 minut na 180 °C do 200 °C, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo.
Pečeno potico pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo in stresemo iz modela ter do konca ohladimo.