Popestrite si praznike: orehova potica z elementom presenečenja
Potica za praznike pomeni tradicijo. Če potici dodate marone, pa dobite tisti vau učinek, ki bo še dolgo ostal v spominu vseh članov družine.
Orehova potica z maroni
SESTAVINE:
Testo:
• 1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
• 1 vrečka kislega testa Fala
• 700 g moke
• 430 g mleka
• 150 g masla
• 70 g sladkorja
• 2 rumenjaka
• 2 žlički soli
Nadev:
• 450 g mletih orehov
• 250 g maronov (ali kostanja)
• 150 g mleka
• 170 g sladkorja
• 2 jajci
• 2 žlici ruma
• lupinica in sok bio limone
• jajce za premaz
PRIPRAVA:
Kvas Fala raztopimo v mleku. V posodo odmerimo sol, moko, primešamo kislo testo Fala, dodamo vse preostale sestavine brez maščobe in zamesimo kvašeno testo. Na začetku mešamo počasi, nato deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.
Med vzhajanjem pripravimo nadev. Z vrelim mlekom prelijemo orehe, predhodno kuhane marone zmečkamo; lahko ostanejo drobni koščki kostanja za lepšo strukturo, ga primešamo orehom, dodamo rum in pustimo, da se prepoji in ohladi. V ohlajen nadev vmešamo vse preostale sestavine.
Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut.
Nato testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Položimo ga v pomaščen model in pustimo na toplem vzhajati.
Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.
Potico pečemo 45 na 180 °C; po potrebi jo prekrijemo s folijo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč. Pečeno potico pustimo pet minut v modelu, nato jo stresemo iz modela na desko in ohladimo do konca.