Skutni venec s čokoladnimi kapljicami (ki bo navdušil vaše goste)
Predstavljamo recept za veličastni skutni venec s čokoladnimi kapljicami.
Testo:
- ½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
- ½ vrečke kislega testa Fala
- 400 g moke
- 130 g mleka
- 125 g kisle smetane
- 80 g rozin
- 40 g masla
- 30 g sladkorja
- 30 g kandiranim pomarančnih lupinic
- 2 rumenjaka
- 1 mala žlička soli
- Jajce za premaz
Nadev:
- 400 g skute
- 200 g mascarpone sirčka
- 150 g čokoladnih kapljic
- 80 g sladkorja
- 50 g piškotnih drobtin
- 2 beljaka
Moki primešamo kislo testo Fala. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez masla. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Med vzhajanjem pripravimo nadev. Skuti primešamo mascarpone, sladkor, beljake in piškotne drobtine po potrebi.
Vzhajano testo pregnetemo, pustimo počivati nekaj minut, nato razvaljamo. Premažemo ga s skutnim nadevom, posujemo čokoladne kapljice in zvijemo v zavitek. Zavitek položimo v okrogel model in oba konca združimo skupaj. Zatem z nožem ali škarjami razrežemo zavitek, vsako rezino malenkost zamaknemo, da se pokaže vzorec nadeva in testa. Oblikovani venec pokrijemo in pustimo vzhajati.
Vzhajani zavitek premažemo z razžvrkljanim jajcem, postavimo v vročo pečico in pečemo pri 175 °C približno 40 minut, da se lepo obarva.