Ste že kdaj jedli adventni venec? Ta s kakijem in rožiči zmaga!

17. 11. 2020, 09:20 | Naj potica 2021
PROFIMEDIA

Adventni venec s svečami, ki krasi mizo do božiča, vsi poznamo, prav tako tistega, ki ga obesimo na vhodna vrata. Kaj pa adventni venec, ki navduši brbončice? Poskusite ga, njegov okus vam bo pričaral posebno praznično vzdušje.

Adventni venec s kakijem in rožiči

SESTAVINE:

Testo:

• 1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

• 1 vrečka kislega testa Fala

• 1.000 g moke

• 300 g mleka

• 200 g kisle smetane

• 150 g masla

• 100 g sladkorja

• 5 rumenjakov

• 2 veliki žlici ruma

• 2,5 male žličke soli

Nadev:

• 500 g kakija

• 500 g mascarpone sirčka

• 200 g rožičev

• 200 g kisle smetane

• 160 g sladkorja

• 30 g masla

• 4 žlice ruma

• 5 beljakov

• 1 čokoladni puding

• šopek citronke (ali melise oz. to sestavino izpustimo)

Količina zadošča za dva venca.

PRIPRAVA:

Najprej pripravimo nadev, da ima ta dovolj časa, da se sestavine prepojijo in rožiči navzamejo preostalih arom in nabrekne. Na maslu dušimo na koščke narezan kaki (vanilja ali tipo, ki se še ni zmehčal). Zmehčanega pretlačimo s paličnim mešalnikom, ga postavimo nazaj na ogenj, primešamo nasekljano citronko sladkor, rum, ga nekoliko ohladimo, nato pa primešamo še vse preostale sestavine (beljakov ne stepamo v sneg). Pripravljen nadev pustimo počivati vsaj uro, dve.

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo ji dodali kislo testo Fala. Dodamo preostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo. Razdelimo na pol in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na malenkost daljši pravokotnik, premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Zavitek položimo v obliko kroga na pekač, tako da je med obema koncema zavitka malo praznega prostora. Nato zarežemo v zavitek s škarjami od vrha navzdol in skoraj do konca odrezano rezino obrnemo v smer, kjer se konča drugi konec zavitka. Nato znova zarežemo in novo rezino malenkost zamaknemo v levo in še naslednjo malenkost v desno ter tako nadaljujemo z rezanjem rezin s škarjami, dokler ne pridemo do konca zavitka. Zatem začnemo rezati s še drugega konca zavitka in prvo odrezano rezino obrnemo proti tej, ki smo jo najprej odrezali ter tako zapolnimo ves prazen prostor mod obema koncema zavitka. Nadaljujemo z rezanjem, dokler celoten zavitek ni oblikovan v venec z lepim vzorcem.

Oblikovani venec pustimo na toplem, nato ga premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico.

Venec pečemo 45 minut na 200 °C, da se lepo obarva, po potrebi ga pokrijemo s folijo.

Vsem dobro poznani kvas Slončka Fala letos praznuje letos častitljivih 100 let!  Svežemu kvasu Fala, ki ostaja že stoletje nespremenjen in sestavljen le iz kvasnih celic skrbno izbrane družine kvasovk, pa sta se v zadnjih letih pridružila tudi kislo testo Fala in suhi kvas Fala. Družina izdelkov Fala se ponaša z vrhunsko kakovostjo in brezhibnim delovanjem, kar potrjujejo že generacije zvestih uporabnikov in ljubiteljev Fala Slončka.
Sodelujte tudi vi v natečaju Naj potica – svoj recept oddajte TU in si prislužite lepo nagrado. Prijave zbiramo do 30. 11.!