Potica z nadevom iz pravega kostanja z rozinami in kumino
Sestavine kvašenega testa iz bele pšenične moke: 500 g bele pšenične moke tip 400, 42 g kvasa, 200 ml domačega mleka, 80 g stopljenega domačega surovega masla, 1 žlica domače smetane, 60 g sladkorja, 1 žlica domačega medu, 2 domači jajci, 1 žlička vanilje v prahu ali vaniljeve paste, 1 žlička olja črne kumine, lupina 1 bio limone, pol žličke soli, šilce ruma
Priprava testa: Kvašeno testo zamesimo s kvasnim nastavkom. Moka mora biti obvezno presejana. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko. Testo mora biti lahko, ne pregosto. Vzhaja naj pri sobni temperaturi 45 minut. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,4 cm - 0,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z nadevom.
Nadev iz pravega kostanja:
500 g pravega gozdnega kostanja, 150 g sladkorja, 2 žlici domače smetane, 1 žlica domačega masla, 2 domači jajci, 2 pesti rozin šilce domačega vinskega likerja, 1 žlica domače grozdne marmelade, 1 žlica domačega medu, 1 žlička strte navadne kumine, 1 žlička vanilje v prahu ali vaniljeve paste, noževa konica cimeta, noževa konica nageljnovih žbic, šilce ruma, 1 pest domačih krušnih drobtin, po potrebi pol žličke soli
Priprava nadeva iz kostanja:
Priprava smetane: Smetano posnamemo s svežega surovega domačega mleka (vsakič, ko gremo po mleko) in jo shranimo na hladnem do uporabe.
Priprava rozin: Rozine dan prej namočimo v domačem vinskem likerju in domačem medu, dodamo ščepec soli. Domači liker pripravimo iz rdečega ali belega vina. Rdečemu vinu dodamo gozdne borovnice, belemu vinu pa domača jabolka (voščenke). Glede na to, kako intenzivne želimo, da so barve, lahko izberemo rjave ali rumene rozine. Podobno velja za grozdno marmelado, ki jo lahko pripravimo iz domačega belega ali rdečega grozdja.
Priprava nadeva: Kuhane kostanje z rokami zdrobimo v posodo. Dovolimo, da nekateri koščki ostanejo veliki do velikosti graha, kar daje potici teksturo in poseben okus. Dodamo sladkor, strto kumino, vaniljev prah ali pasto, cimet, nageljnove žbice, sol, rum, smetano in rumenjaka. Če je zmes preredka, dodamo pest ali celo dve krušnih drobtin. Nazadnje dodamo še stepen sneg iz beljakov. Nadev mora biti svilnat, da se testo pri mazanju ne raztrga. Po namazanem nadevu posujemo rozine.
Testo razvaljamo na debelino mezinca vsaj 0,4 cm do 0,5 cm. Potica mora imeti 4 - 5 zavojev. Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v potičnik, ki ga namastimo z maslom. Konca zvitka se morata dobro stikati. Potico v potičniku pustimo vzhajati. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160 – 180°C vsaj 45 minut. Temperatura in čas pečenja se lahko prilagodita glede na vrsto peči. Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo. Ponudimo narezano na klinaste rezine.