A.B. | 8. 3. 2022, 21:52

Ahilova peta ruske vojske: zakaj ne morejo zavzeti Kijeva?

Profimedia

Vojna na ukrajinskih tleh divja že 13 dni, največja ofenziva ruskih vojakov pa je medtem uperjena v mesta Harkov, Černigov, Sumi, Mikolajev in Kijev, kjer je težka artilerija že povzročila ogromno gmotno škodo. Po zadnjih podatkih naj bi svoje domove zapustilo približno dva milijona Ukrajincev, od tega naj bi jih približno 2.500 že prispelo v Slovenijo. In čeprav številka dva milijona deluje zelo visoka (to je približno tako, kot, če bi Slovenija ostala brez vseh svojih prebivalcev), je to za največjo evropsko državo Ukrajino pravzaprav le majhen delček vseh državljank in državljanov. Po podatkih iz leta 2020 je namreč v Ukrajini živelo približno 45 milijonov ljudi, kar pomeni, da jo je v vojni krizi doslej zapustilo slabih pet odstotkov in da je tam še vedno prisotnih več kot 95 odstotkov celotne populacije - to pa je tudi eden od glavnih razlogov, zakaj Rusom še vedno ni uspelo zavzeti ukrajinske prestolnice Kijev. 

Po mnenju nekaterih analitikov in opazovalcev aktualnega vojnega žarišča v Ukrajini, so Rusi pri svojem napadu naleteli na težave, na katere na začetku niso računali, jih niso upoštevali ali pa so jih podcenjevali. Prav zaradi tega naj bi se zdaj njihova vojska, (ki je močnejša tako po številu vojakov kot količini orožja) soočala s številnimi težavami, med katerimi bode v oči dejstvo, da še vedno niso uspeli zavzeti Kijeva - ki naj bi bil, s predsednikom Zelenskim na čelu - njihov osrednji cilj.

Zakaj jim ni uspelo? 

Številni strokovnjaki so izpostavili sledeče: Rusi se strateško niso dobro pripravili in niso računali na tolikšen odpor ukrajinskega ljudstva. Računali naj bi namreč na to, da bo ob tolikšnem številu bližajočih se ruskih konvojev svoje domove zapustilo večje število Ukrajincev - zgodilo pa se je ravno obratno. Tudi tisti, ki se nikoli niso vojaško usposabljali, so zdaj poprijeli za orožje - preostali pa so se poenotili v drugih načinih podpore in obrambe svoje države.

Doslej se je veliko poročalo o masovni izdelavi vnetljivega koktajla molotov in pomoči pri ustvarjanju najrazličnejših barikad in ovir proti sovražnim četam - česar so se Ukrajinci lotili v trdnem duhu prepričanja, da jih Rusi v tej vojni ne bodo porazili. Eden od ukrajinskih državljanov je v izjavi za informativno oddajo CNN dejal, da so Ukrajinci zdaj bolj poenoteni kot kdajkoli prej. Prav poenotenost in njihova odločnost, da skupaj odbranijo meje svoje države, pa sta eden ključnih razlogov, zakaj Rusom še ni uspelo doseči svojega cilja. 

Pomembno vlogo pri vsem tem je odigral tudi ukrajinski predsednik Zelenski, ki je kljub številnim pozivom Varnostnega sveta ZN in vrha ZDA odklonil beg na varno. Namesto tega se je odločil ostati v svoji prestolnici, odkoder tudi redno deli svoje videoposnetke in govore, v katerih redno nagovarja svoje državljanke in državljane ter jim vliva optimizem, prav tako pa komunicira z evropskim vrhom in vrhom ZDA. Rusi naj bi bili pred napadom na Ukrajino prepričani, da se bo Zelenski hitro umaknil na varno - česar pa ni storil in zaenkrat nič ne kaže, da se bo to sploh zgodilo. Zaradi tega je ukrajinski predsednik že požel številna javna priznanja in pohvale za svoj pogum in požrtvovalnost.

Zgolj za primerjavo: Putina so zaradi njegovih dosedanjih potez v vojni proti Ukrajini že označili za 'vojnega zločinca'. 

Poleg vsega naštetega naj bi bila od prvega dne vojne izjemno slaba tudi ruska logistika. Soočali naj bi se namreč s težavami z dotokom nafte do svojih vojnih konvojev, zaradi česar so številni vojaki že morali zapustiti svoje vojaške oklepnike in se na pot podati drugače, ali pa poiskati zaklonišče. Ker se vojni napad ni zaključil v nekaj dneh (kot je bilo sprva predvideno) naj bi bila pereča težava ruskih vojakov tudi lakota. Pripravljeni naj bi bili namreč zgolj na približno pet dni bitke - kar pa se je podaljšalo za več kot dvakrat. Številne ruske vojake so doslej že opazili v ukrajinskih vaseh, kjer so Ukrajince prosili za vodo in hrano. 

Ob trenutnih razmerah so nekateri analitiki že podali mnenje, da Rusija v tej vojni ne bo mogla zmagati, ker je moralna zavest Ukrajincev preveč močna, da bi bili pripravljeni podpisati kapitulacijo. So pa vseeno izpostavili, da zaenkrat ni mogoče napovedati, kaj se bo zgodilo, saj naj bi bil Putin v tem trenutku izjemno nepredvidljiv. Vojna, kakršno si je predstavljal pred samim napadom, ne poteka po njegovih načrtih, prav tako pa uživa čedalje manjšo podporo svojega ljudjstva. Številni Rusi so namreč v znak protesta proti 'neizzvani vojni' že stopili na ulice in javno zatrdili, da podpirajo Ukrajince in da imajo med njimi ogromno število znancev, prijateljev ter družinskih članov. A ne gre le za grozljivo število mrtvih vojakov in civilistov - na udaru je tudi ruska ekonomija. Z vsakim novim dnem trajajoče vojne vrh EU in ZDA Rusom zategujeta pasove in onemogočata nadaljnje delovanje njihove ekonomije in poslovanja - vse to pa Rusijo (med drugim) vodi v nepopravljivo gospodarsko stanje. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije