Ma.Po. | 16. 8. 2024, 07:00

Ameriški par po smisel življenja v Slovenijo: "Rekla sva si, gotovo obstaja drugačna pot"

Instagram/@Wy&L

Po nasvetu ameriške prijateljice sta obiskala vasico v valovitih gričih Slovenije, kjer ju je čakala neverjetna zgodba.

Oktobra 2023 je slovenska vasica Kunova (v občini Gornja Radgona) za nekaj časa postala začasni dom mlademu ameriškemu paru, ki je v iskanju alternativnega načina življenja prišel na drugo stran oceana in se umaknil iz vrveža zahodnega sveta. Nasvet ameriške prijateljice ju je pripeljal v Slovenijo, kjer sta odkrila Pachamama Center, eko vas in meditacijski center, ki ponuja zatočišče tistim, ki iščejo globlji smisel in bližino narave.

Ko vsakdanje življenje postane umetnost

Pachamama Center je več kot le kraj za oddih – je prostor, kjer se srečujeta narava in duhovnost in kjer materialno izgubi pomen. Američan Wyatt, ki je odraščal v tipičnem predmestju ZDA, je kmalu spoznal, da ameriške sanje, h katerim je stremel, ne prinašajo sreče.

Njegovo življenje je bilo prežeto z nenehnim stresom, depresijo in odvisnostjo od računalniških igric. Kljub materialnemu uspehu, ki ga je dosegel pri svojih 25 letih, se je v sebi počutil praznega in izgubljenega. Ena stvar je tako njemu kot Lindsay, njegovi partnerici, postajala vse bolj jasna: obstajati mora drugačen način življenja.

Najti smisel v vsem početju

V iskanju tega drugačnega načina razmišljanja in življenja sta prispela v Slovenijo. Med nekajtedenskim bivanjem v Pachamama Centru sta raziskovala življenje, ki temelji na trajnosti, preprostosti in povezanosti z naravo.

Ob prihodu v to osupljivo zatočišče sta bila prežeta z mirom in harmonijo, ki ju center izžareva.

Center ponuja različne ustvarjalne dejavnosti, vključno z umetniškimi projekti, struženjem lesa, delom s keramiko in zelišči pa tudi izdelavo naravne kozmetike.

Prostovoljci so v  njem vedno dobrodošli, da se pridružijo pri teh projektih, pri čemer se učijo veščin in filozofije, ki poudarjajo skrb za zemljo in preprostost življenja.

Filozofija centra, da bi moral vsakdo pustiti košček zemlje lepši, kot ga je našel, je nekaj, kar je Wyatta in Lindsay globoko prevzelo. Ob njunem odhodu iz Slovenije sta čutila, da sta našla nov smisel in poslanstvo, ki ju bosta spremljala skozi življenje.

"Ne obstajata ne preteklost niti prihodnost, samo trenutek, v katerem ste zdaj. Vse drugo je le iluzija," je še eno od temeljnih razmišljanj centra.

Dhiraj in Luz

Center Pachamama, kar pomeni "mati narava", sta pred več kot 25 leti ustanovila zakonca Dhiraj in Luz. Dhiraj je domačin, ki se je nad različnimi tehnikami naravne gradnje navdušil med potovanji po svetu, Luz pa prihaja iz Peruja. V center sta vložila svojo ljubezen in dušo, njuna povezanost se izžareva v vsakem kotičku doma, ki sta ga ustvarila in v katerem so dobrodošli tudi drugi dobro misleči ljudje.

V svetu, kjer je nenehno hitenje postalo norma, njun center vabi ljudi, da se ustavijo, globoko vdihnejo in se ponovno povežejo s tistim, kar je resnično pomembno. 

Prav to je v slovenskem centru odkril ameriški par, pa tudi številni drugi posamezniki in posameznice, ki sem prihajajo od vsepovsod. Tu odkrijejo, da obstaja drugačna pot, pot, ki vodi stran od materializma in bližje naravi, miru in resničnemu notranjemu zadovoljstvu.

V spodnjem videu si lahko pogledate video para, ki je našel smisel življenja v slovenski idili Pachamama Centra.

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave