19. 3. 2022, 17:00

Bo NASA na Galilejevi luni našla sledi nezemeljskega življenja?

Profimedia

NASA v vesolje pošilja novo plovilo, ki lahko zazna nezemeljsko življenje.

Oktobra 2024 naj bi Nasa lansirala novo misijo, imenovano Europa Clipper, za raziskovanje Galilejeve lune, ki obkroži Jupiter vsakih 83 ur. Clipper, za katerega Forbes pravi, da je velik kot SUV, naj bi po skoraj sedemletnem potovanju dosegel Evropo okoli 7. marca leta 2031. Evropa je najmanjša od štirih Jupitrovih Galilejevih lun. Nebesno telo je leta 1610 odkril astronom Galileo Galilei, poimenovana je po feničanski materi kretskega kralja Minosa.

Misija vredna milijarde dolarjev bo raziskala teren - od stopnje slanosti morij do kemične sestave ledene skorje. Iskanje organskih spojin, kot so sulfati in karbonati, je tudi na dnevnem redu plovila, ki bo izvajal ponavljajoče se lete mimo ledene lune. "Clipper bo do potankosti pregledal Jupiterjevo luno Evropa in raziskal ali bi lahko imela pogoje primerne za življenje."

Nasini znanstveniki menijo, da je luna idealen kandidat za nezemeljsko življenje, saj ima bistvene sestavine za živo bitje - vodo, kemijo in energijo.

Raziskovalci napovedujejo, da pod površjem Evrope leži slan ocean, ki vsebuje več vode kot zemeljski oceani skupaj. Ker ima Jupiter tako močno gravitacijsko silo, lahko na Evropi ustvari plimovanje, ki proizvaja toploto. Kljub temu raziskovalci pravijo, da se je o nebesnem telesu treba še veliko naučiti. "Ne razumemo veliko o delovanju Evrope, zato je naša miselna slika zagotovo napačna. Naš pogled se bo po vsej verjetnosti preoblikoval."

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu