17. 3. 2022, 11:00

Bomo tudi v Sloveniji razmišljali o omejevanju kajenja, kot ga uvajajo na Danskem?

Profimedia

Danska ima na mizi predlog za precej drugačno, a zelo strogo omejevanje kajenja, ki postaja zelo atraktivno tudi za druge države razvitega sveta. Bi bilo primerno tudi za Slovenijo?

Na tiskovni konferenci je danski minister za zdravje Magnus Heunicke povedal: »Naše upanje je, da ljudje, rojeni leta 2010 in kasneje, nikoli ne bi niti začeli kaditi ali uporabljati nikotinske izdelke. Če bo potrebno, smo pripravljeni prepovedati prodajo tem generacijam s progresivnim povečevanjem starostne omejitve.«

Odziv prihaja po objavi podatkov ankete, v kateri je 64 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bi se strinjali s takšno prepovedjo, 67 odstotkov od teh pa je bilo starih med 18 in 34 let.

Trenutni zakon na Danskem dovoljuje nakup cigaret starejšim od 18 let, po besedah ministra Heunicka pa naj bi kadilo okoli 31 odstotkov ljudi, starih od 15 do 29 let. Ob tem je minister še poudaril, da je na Danskem kajenje vodilni razlog za nastanek raka in letno povzroči 13.600 smrti.

Podoben zakon je lansko leto že sprejela v obravnavo Nova Zelandija, ki bo tako od leta 2027 naprej popolnoma prepovedala prodajo tobačnih izdelkov vsem, ki so rojeni leta 2008 ali kasneje. Vsako naslednje leto bodo potem tudi dvignili starostno omejitev kajenja, ki je trenutno 18 let.

Tudi v Sloveniji uporaba tobačnih izdelkov predstavlja eno največjih groženj zdravju posameznika. Kot je zapisano na uradni vladni strani, po podatkih pri nas kadi 24 odstotkov starejših od 15 let, mladi se s tobačnimi izdelki srečajo že v osnovni šoli. Tovrstni zakon bi tako verjetno bil zanimiv tudi za Slovenijo. Kot še piše na vladni strani: "V Sloveniji vsak dan zaradi bolezni, pripisljivih kajenju, umre 10 oseb, kar pomeni 3.600 na leto. Veliko breme za posameznika, gospodarstvo in zdravstveni sistem pa predstavljajo tudi bolezni in z njimi povezane posledice, ki jih povzroča kajenje."

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec