Ma.Po. | 24. 10. 2024, 07:00

Hiše z dušo: prenovljen Rožni dvorec med našimi najlepšimi zakladi (se ga še spomnite?)

M.P./fotomontaža

Priznana slovenska arhitektka dr. Živa Deu je v svoji novi knjigi predstavila vrhunske primere slovenskih domov, ki ohranjajo avtentično arhitekturo svojih pokrajin.

Slovenija se ponaša z bogato arhitekturno dediščino, ki odseva raznolikost slovenskih pokrajin, od gorskih vasic do ravninskih dvorcev. Monografija dr. Žive Deu, ene izmed največjih poznavalk podeželske arhitekturne dediščine v Sloveniji, z naslovom Hiše za boljše življenje, poudarja, da lahko tudi prenovljeni domovi, čeprav prilagojeni sodobnim potrebam, ohranijo svoj izvirni značaj in dušo pokrajine.

21 izjemnih hiš

Omenjena knjiga bralcu poleg podrobne predstavitve 21 prenovljenih in novih hiš odpira tudi pot do razumevanja, zakaj je slovenska arhitekturna dediščina tako pomembna in kaj imajo prenovljene hiše, česar sodobne nimajo.

Hise za boljse zivljenje knjiga Ziva Deu

Prav vsaka izmed hiš, ki jih avtorica predstavlja v svoji novi knjigi, v sebi nosi ne le zgodovino, temveč tudi čut za estetiko, ki povezuje tradicijo in sodobnost, naravo in človeka. 

V objemu vrtnic

Svoje mesto v monografiji je našel tudi Rožni dvor ali Rosenhof, ki stoji v Radljah ob Dravi. Hišo, ki je bila skupaj z gospodarskim poslopjem proglašena za spomenik nepremične kulturne dediščine, smo na Metropolitan.si nedavno obiskali in o njej tudi pisali. 

Lastnik hiše, Edi Korat, je 600 let staro stavbo, v kateri so nekoč živeli grofje, z vsem spoštovanjem do spomenika kulturne dediščine skrbno prenovil.

Rosenhof hisa Radlje ob Dravi

Z vključitvijo v monografijo dr. Žive Deu Rožni dvor potrjuje pomen ohranjanja lokalnih posebnosti ter njihovega prilagajanja sodobnemu življenju, pri čemer se ne izgubi stik z zgodovino in naravnim okoljem. 

Dvorec, ki ga krasijo elementi tradicionalne gradnje, ponuja vpogled v preteklost in hkrati daje občutek brezčasnosti, kar je tudi srž najnovejšega avtoričinega dela – kako ohraniti duh slovenskih pokrajin in ga prenesti v današnji svet.

Rozni dvorec Rosenhof Radlje ob Dravi Edi Korat, hisa obisk

Rosenhof navdušuje tako s svojo zunanjostjo kot  notranjostjo.

Energija in lepota bivanja 

"Kako tanka je meja med tem, ali bo stara hiša propadla ali pa bo ponovno zaživela v vsem svojem sijaju. Porušena hiša ne bo obstajala nikoli več, nikdar več ne bo slikovitih, veselih in navdihujočih zgodb generacij, ki so tam živele, izgubljene bodo vse dobre energije, smeh in optimizem, ki so jih predniki vtkali v vsak kanček častitljive stavbe," je ob vključitvi prenovljenega Rosenhofa v pomembno delo o slovenski arhitekturi zapisal lastnik in prenovitelj hiše Edi Korat.

Ob tem posebnem trenutku se je spomnil na vso pot, ki jo je prehodil pri prenovi, ter na "čudoviti čas ustvarjanja nečesa lepega," kot je zapisal.

Novo na Metroplay: Gojmir Lešnjak - Gojc o svoji dolgi in bogati karieri