2. 7. 2024, 15:53

I Feel Slovenia Soča Outdoor Festival spet z rekordno udeležbo in novostjo - tekom navkreber na Kolovrat

Matevž Hribar

Tekaški praznik v dolini Soče je od petka do nedelje obiskalo rekordnih 2.500 tekačev. Poleg aktivnega preživljanja v naravi je poudarek festivala na trajnosti, skupaj s Parafestivalom pod organizacijo društva Sonček pa so bili del športa v naravi tudi tisti, ki jim to sicer ni dano. S pomočjo tekačev so udeleženci zbirali sredstva za pomoč pri sanaciji lanskoletnih poplav v dolini Soče.

V Tolminu, natančneje na idiličnem sotočju Soče in Tolminke, se je z zadnjim junijem končal enajsti Soča Outdoor Festival , festival teka in drugih športov v naravi. Po večji spremembi urnika, tokrat so se teki odvijali tako v soboto kot nedeljo, so stezice na obeh bregovih reke Soče gostile kar 2.500 tekačev iz 25 držav; prevladovali so domačini s 55-odstotno udeležbo pred Hrvati (29 %), Italijani in Madžari. Zanimiv je tudi profil spolov: gre za edini tovrstni dogodek v Sloveniji s skoraj identičnim razmerjem med moškimi in ženskami (50:50).

Več tekačev, boljše vzdušje

»Po lanski odlični udeležbi, ko smo gostili 2.000 udeležencev in je bilo vzdušje na prizorišču res fenomenalno, festivalsko, nismo videli ovir, da ne bi v Tolminu sprejeli še več tekačev. Ves čas prihodov v cilj čez Tolminko so tekače lani spremljali glasni navijači,« je povedala Sara Mavrič, ki bdi nad organizacijo. »Teke smo razširili na dva dni, daljši so se odvili v soboto, krajši pa v nedeljo. S tem smo tudi prisluhnili kritikam udeležencev, ki so v anketah izražali kritiko nad občasno gnečo na stezah, kjer so se pokrivale trase različnih tekov.« 

Matevž Hribar

Tek navkreber: tisoč višinskih metrov na petih kilometrih

Letošnja novost je bil petkov Oshee Vertikal, tek navkreber, na katerem je 54 tekačev na razdalji pet kilometrov premagalo skoraj 880 višinskih metrov. Cilj v večerni, rumeno zlati sončni svetlobi je bil na Kolovratu, muzeju na prostem in točki z izjemnimi pogledi proti Julijskim Alpam na eni in Tržaškemu zalivu na drugi strani. Najhitrejši je na Kolovrat skozi utrjene obrambne jarke iz prve svetovne vojne, ki so tekače pričakali tik pod vrhom, pritekel Luka Tavčar v času 48 minut in 7 sekund, med dekleti pa je slavila Agata Majewska iz Madžarske (56 minut 3 sekunde).

Vroče na 25-, 35- in 50-kilometrskem teku

Sobota je bila rezervirana za daljše teke. Na kraljevski preizkušnji I Feel Slovenia 50 km, ki je vodila tudi prek idiličnih planin pod Krnom prek tisoč metrov nad morjem (štartna točka na Sotočju leži na komaj 170 metrih nadmorske višine), je zmagal Klemen Štular (5 ur 20 minut), najhitrejša med dekleti pa je bila Nora Juhasz (Madžarska, 5:50:23). Na tekmi Ford 35 km je s 1.303 višinskimi metri najhitreje opravil Uroš Kožar (3:07:15), najhitrejše dekle pa je bila Katarina Pišotek (3:28:04). Najkrajša sobotna preizkušnja je bil tek Triglav 25 km z 849 višinskimi metri. Na trasi na obeh bregovih reke Soče prek vrha Mengore in Kozlovega roba s Tolminskim gradom sta bila najhitrejša Nejc Uršič (2:19:23) in Nina Gubanc (2:33:06).

Matevž Hribar

Nedelja za krajše razdalje v idealnih razmerah

Nedelja je bil čas za krajše, a najbolj obiskane teke na 15, 10 in 5 kilometrov. Ker je temperatura padla za približno pet stopinj Celzija in ker so nebo nad zahodom Slovenije počasi začeli prekrivati oblaki, so bile razmere za tek naravnost idealne. »Petkilometrski tek je letošnja novost. Ugotovili smo, da 10 kilometrov v naravi, kar pomeni nekaj vzponov in spustov, za začetnike pomeni prevelik izziv. 'Petka' pa je razdalja, ki jo lahko preteče tako rekoč vsak,« je dejal Jan Klavora, eden od ustanoviteljev festivala. »S tem želimo k športu vzpodbuditi začetnike, mlajše tekače in družine k aktivnemu življenju. Ne gre le za tek na našem dogodku, veliko ljudem prijava na Soča Outdoor Festival pomeni večmesečno motivacijo za trening.« Na teku ABBA Nutrition 5 km sta bila izmed 198 tekmovalcev najhitrejša Luka Manfreda (19 minut in 39 sekund) in Julija Brus (20:37). Na t. i. 'desetki', Continental 10 km, sta med 617 tekmovalci slavila Gergő Simák (1:02:08) in Anja Mandeljc (1:00:59). Na najbolj priljubljenem teku, Adidas Terrex 15 km, pa sta bila prva v cilju Miha Ličef (1:04:09) in Tajda Tornič (1:21:04).

Matevž Hribar

Kako trajnosten je lahko športni dogodek?

Tudi letos se je organizatorska ekipa trudila, da bi dogodek pustil čim manj negativnih in čim več dobrih sledi. S popolnoma digitalno prijavo, prepovedjo lončkov za enkratno uporabo na okrepčilnih postajah, spodbujanjem uporabe javnega prevoza in deljenja prevoza ter vključevanjem lokalnih ponudnikov Soča Outdoor Festival ostaja trajnostno naravnan dogodek. Nad trajnostjo dogodka bdi Jana Apih: »Brez določenega vpliva na okolje ne gre. Ljudje še vedno najrajši pridejo v Tolmin z avtomobilom, veliko je embalaže hrane in pijače, ki jo tekači pričakujejo na trasi. Po drugi strani so ljudje povsem sprejeli, da morajo imeti na poti svoje lončke in da naša ekipa ne tolerira metanja praznih plastenk po tleh. Ta kraj, to naravo imamo tako radi, da jo želimo za seboj pustiti nedotaknjeno. Lokacija, to magično sotočje dveh rek, je namreč bistvenega pomena za sproščeno vzdušje in dobro počutje tako udeležencev kot naše ekipe.« 

K manjšemu vplivu na tekaške stezice v okolici Tolmina je pripomogla tudi razširitev tekem na dva dni, s tem se je ugodilo tudi željam udeležencev, da se zmanjša gneča na najbolj obremenjenih predelih. Peter Dakskobler, ki skrbi nad pridobivanjem dovoljenj in označevanjem tras, je najbolj vesel, da športni festival ni le za goste in tujce, ampak so ga domačini vzeli za svojega: »Domačini še vedno radi tečejo na naših njihovih stezah, več lokalnih podjetij sodeluje s svojimi zaposlenimi. Nagrade je danes podeljeval župan Alen Červ, podžupan Tomaž Štenkler je odtekel 'desetko'. To nam veliko pomeni, saj po eni strani v dolino pripeljemo aktivne goste, hkrati pa festival ostaja naš, domač.«

Matevž Hribar