7. 7. 2021, 13:26

Jugovzhod Slovenije postaja rdeč (so virus s končnih izletov v Španiji prinesli maturanti?)

Sledilnik

Edinstven projekt, ki se ga je tik pred razglasitvijo epidemije lotil pobudnik projekta Luka Renko, danes pa skupaj z desetinami zanesenjakov in strokovnjakov na različnih področjih spletnim obiskovalcem nudi ažuren in temeljit pregled epidemiološke slike v državi, ponuja izjemen uvid v trenutno covid situacijo tako laikom kot stroki.

Ustvarjalci portala Sledilnik v prvi vrsti želijo javnosti omogočiti čim boljši pregled nad razsežnostjo problematike in pravilno oceno tveganja, obenem pa številni izmed njih na družbenih omrežjih s svojimi komentarji pospremijo vidnejše trende (in pomenljivejša odstopanja od njih).

Prav danes je med drugim tako Luka Renko, ustanovitelj Sledilnika, na Twitterju objavil naslednji čivk:

Žal smo spet priča hitri eksponentni rasti (+55% week-over-week). Spet imamo opravka z majhnimi številkami - ali bomo tokrat ukrepali hitreje in bolj učinkovito ali pa bomo spet čakali, da ekonom loncu odnese pokrov?

Je to trend ali zgolj posledica enega izbruha?

Na Twitterju so se medtem takoj pojavila ugibanja, ali imajo s temi številkami kaj opraviti končni izleti srednješolcev iz dotične regije, ki so letovali v Španiji in se pred dnevi od tam tudi vrnili.

Ker je razlogov za izjemen porast zaznanih okužb seveda lahko več, se gre (uradno) seveda vzdržati preuranjenih sklepov.

Medtem ko nas v najslabšem primeru čaka obrnitev trenda, še vedno namreč obstaja možnost, da gre le za posledico enega izbruha, ki ga je mogoče tudi zamejiti.

Več o tem nam bodo že v naslednjih nekaj dneh razkrili prav podatki, s katerimi nas dnevno zalaga ekipa Sledilnika. In prav podatki so tisti, ki so nam in nam še bodo pomagali reševati življenja.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu