Kaj pravite na to prav posebno moko? Bo iz nje kaj kruha ali ne? Mnenja so vsekakor deljena

27. 3. 2025, 19:00 | Uredništvo
Deli
Pek peče kruh (foto: Profimedia)
Pek peče kruh
Profimedia

Očitno se odpira novo poglavje v kmetijstvu, v katerem glavno vlogo prevzemajo žuželke.

Iz Italije poročajo o tem, da so pred kratkim odprli prvo akademijo, namenjeno vzreji alternativnih virov hrane oziroma čričkov. To se dogaja ravno v času, ko Evropska unija čedalje bolj spodbuja uporabo alternativnih virov beljakovin. Italija je očitno prva v vrsti, ko gre za sledenje trendom - pa ne samo v modi. Odločili so se za nov korak. Kot je poročala medijska agencija Ansa, je akademija za študij vzreje čričkov odprla svoja vrata v italijanski pokrajini Marche, je povedal José Francesco Cianni, direktor podjetja Nutrinsect s sedežem v Montecassianu.

Moka za hišne ljubljence

Podjetje blizu Macerate vzreja čričke za proizvodnjo moke iz čričkov, namenjene hrani za hišne ljubljenčke. "Naš cilj je prenesti svoje znanje in izkušnje ter naučiti, kako vzrejati čričke, vse tiste, ki želijo odpreti tovrstno dejavnost," je pojasnil Cianni in dodal, da si prizadevajo za "vzpostavitev 100 farm po vsej Italiji." 

Direktor je pojasnil, da je nova Nutrinsect Akademija začela delovati pred nekaj tedni z namenom "ponuditi strokovni program, namenjen bodočim vzrediteljem čričkov ali tistim, ki že imajo obrat in ga želijo izboljšati." Poudaril je, da pobuda spodbuja "dober, zdrav in popolnoma italijanski izdelek", potem ko je Evropska agencija za varnost hrane ocenila, da je moka iz čričkov (Acheta domesticus) kot novo živilo varna in ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi.

To je alternativa za beljakovine

Pred časom je portal N1 Slovenija poročal, da so odločevalci v Uniji v zadnjih letih precej pospešili vključevanje žuželk v evropsko prehrano. Evropska agencija za varnost hrane naj bi imela na mizi kar precej še nepregledanih predlogov: med njimi naj bi bila živila iz črne muhe, gnezd medonosnih čebel in prahu hišnega črička. Moka iz svežih ličink mokarja in beljakovinski prah iz odraslih mokarjev je že v fazi ocenjevanja, poroča portal EUNews.

Se vam kljub vsemu misel na žuželke v hrani upira? Verjetno gre za svojevrstni "prehranski tabu," bi morda lahko rekli ob tem. Nekatere žuželke, živali, rastline, ki so načeloma užitne, postanejo tabu v nekem družbenem ali kulturnem kontekstu in se zato ne uživajo. A kljub temu so po ocenah Organizacije za prehrano in kmetijstvo žuželke sestavni del prehrane velikega dela človeštva, še posebej v delih Afrike, Azije, Srednje in Južne Amerike. In naj še dodamo, da več kot 2.000 vrst žuželk velja za užitne.

Kakšna sreča! Gozdar pred dnevi opazil risa, zdaj pa je v gozdu posnel še ... (VIDEO)