13. 3. 2022, 16:05

Katera balkanska država je odprla zračni prostor za Ruse?

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Rusi so se zaradi prepovedanih letov dobro znašli, in sicer so zaobšli prepoved letov v in iz Rusije, ki velja za celotno Evropsko unijo, tako da bodo na Zahod leteli preko Srbije.

Po ruski invaziji na Ukrajino je Zahod Rusiji določil številne sankcije, med drugim tudi zapiranje zračnega prostora za ruska letala. A ruski turisti in popotniki so se znašli, in sicer je ena redkih držav, ki jim še naprej omogoča potovanje v njihov zračni prostor prav Srbija.

Srbija namreč ni članica EU in je zavrnila uvedbo sankcij proti Rusiji, njena letala pa lahko prosto prečkajo zračni prostor EU. Zaradi tega je balkanska država "edini evropski zračni koridor, ki je ostal odprt za Rusijo", poroča analitična družba ForwardKeys.

Air Serbia, ki je večinoma v državni lasti, je medtem podvojila število neposrednih letov iz Moskve v Beograd na 15 na teden, da bi zadovoljila hitro naraščajoče povpraševanje, potem ko je EU po invaziji predsednika Vladimirja Putina na Ukrajino ruskim letalom in letalskim prevoznikom prepovedala vstop v svoj zračni prostor. Rusija se je odzvala tako, da je svoj zračni prostor zaprla za letala EU in Združenega kraljestva.

Zaradi odpovedanih letov na okoli 6500 ruskih državljanov obtičalo na Tajskem

Profimedia

Zaradi vojne, ki v Ukrajini divja že 18. dan, je na tisoče ruskih turistov obtičalo v letoviščih na Tajskem. Ti se zaradi sankcij in odpovedanih letov ne morejo vrniti domov, prav tako nekateri zaradi težav z bankami ne morejo poravnati računov. Tajske oblasti turistom poskušajo pomagati z iskanjem alternativnih načinov plačil in tudi poceni nastanitve. Številni hoteli so ruskim državljanom prišli naproti in jim ponudili nižje cene. Tajska vlada jim je ob tem ponudila tudi 30-dnevno podaljšanje vizumov brez plačila in za tiste, ki so v državi prisiljeni ostati dlje.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu