25. 6. 2024, 07:40 | Vir: STA

Senzacionalno odkritje: po 200 letih našli izginulo umetnijo (ne boste verjeli, kje se je skrivala)

Kaligula je bil tretji rimski cesar julijansko-klavdijske dinastije in vladar Rimskega imperija med letoma 37 in 41.

Profimedia

Nekateri so bili prepričani, da je izginila za vedno.

200 let po tem, ko je za njim izginila vsaka sled, je bil po naključju ponovno odkrit antični kipec rimskega cesarja Kaligule. Le 13 centimetrov visoko bronasto poprsje je bilo ulito v bližini Vezuva. Nekoč je bilo v lasti pisatelja in politika Horaca Walpola, sedaj bo vključeno v razstavo Umetnost iskanja zakladov v Strawberry Hillu. Horace Walpole, ki je dal v neogotskem slogu zgraditi vilo Strawberry Hill v Twickenhamu na jugozahodu Londona, je kipec po pisanju spletnega portala The Guardian sredi 18. stoletja dobil v dar. Po njegovi smrti leta 1797 je zamenjal več lastnikov. V 19. stoletju so bili nekateri mnenja, da gre za doprsni kip Aleksandra Velikega.

Po desetih letih detektivskega dela je kipec ponovno odkrila kustosinja v Strawberry Hillu Silvia Davoli, stroka pa je potrdila, da gre za Kaligulo. Ključna je bila primerjava risbe kipca, ki jo je Walpole naročil v osemdesetih letih 17. stoletja, z bronastim doprsnim kipcem iz zbirke umetnin in starin investicijske družbe Schroders, kjer niso vedeli, da gre za Kaligulo.

Kaligula je postal tretji rimski cesar leta 37 n. št., star 24 let. Veljal je za zapravljivca in spolnega devianta. Svojega konja Incitatusa je imel tako rad, da ga je imel v marmornatem hlevu in razmišljal, da bi ga imenoval za konzula. Po le štirih letih vladanja ga je nato umorila njegova lastna pretorijanska garda. V času njegovega vladanja je bilo izdelanih več njegovih majhnih bronastih doprsnih kipcev, ki jih je bilo mogoče nositi s seboj in uporabljati pri bogoslužju. Ohranjena jih je le peščica, od tega sta dva v newyorškem Metropolitanskem muzeju, nekaj jih je še v zasebni lasti.

Horace Walpole je bil navdušen, ko je od britanskega veleposlanika v Italiji Horaca Manna, prejel doprsni kipec. Mann je zatrjeval, da je bil kipec najden v ruševinah antičnega mesta Herkulaneum. "V našem arhivu v Strawberry Hillu sem našla nekaj pisem v povezavi z darilom med Horacom Walpolom, Mannom in vojvodo Elbeufom, ki je sredi 18. stoletja vodil izkopavanja Herkulaneuma," je povedala Davoli in dodala, da je pri raziskavi izhajala iz njih. Raziskava jo je nato pripeljala do zbirke Lewisa Walpola na univerzi Yale. Tam je naletela na risbo kipca, ki jo je Horace Walpole naročil pri priznanem umetniku Johnu Carterju.

Ni pa vedela, kje se kipec nahaja. Po daljšem raziskovanju je odkrila, da je bil po smrti Horaca Walpola nekaj časa v lasti njegove družine, nato je bil v lasti več zbirateljev, v 90. letih 19. stoletja je postal last Johna Henryja Schroderja. Račun o nakupu se ni ohranil, Schroder pa je dolgo menil, da gre za doprsni kip neznanega mladeniča iz 15. stoletja. Ko je Davoli konec lanskega leta pregledovala Schroderjevo zbirke za razstavo v Strawberry Hillu, je po naključju naletela na kipec. Odnesla ga je k londonskemu strokovnjaku za kovine Rupertu Harrisu, ki je ugotovil, da je glede na sestavo brona star 2000 let.

S kipcem se je ukvarjal tudi strokovnjak za rimsko cesarsko ikonografijo Dietrich Boschung z Inštituta za arheologijo Univerze v Kölnu, ki je izrazil prepričanje, da gre za Kaligulo. Opozoril je na srebro, vstavljeno v oči, kar je bila običajna praksa za rimske cesarje. Boschung tudi meni, da je zelo verjetna povezava s Herkulaneumom. Razstavo Umetnost iskanja zakladov bodo odprli 28. junija, še piše spletni portal.

Novo na Metroplay: Natalija Verboten o vrnitvi med poskočne ritme, družini in iskanju pomoči