A.B. | 26. 1. 2022, 18:28

NA SKRIVAJ skušal prodati rentgensko sliko ustreljene pacientke in razkril ...

Profimedia

Iz Francije prihaja vest o nezaslišanem dejanju kirurga Emmanuela Masmejeana, ki je skušal na skrivaj - brez privolitve svoje pacientke - na spletu prodati rentgensko sliko njene podlakti kot umetniško delo oziroma 'non-fungible token' (NFT). Na prodajnem obrazcu je ob tem zapisal, da gre za rentgenski posnetek pacientke, ki je bila v roko ustreljena med napadom v pariški dvorani Bataclan leta 2015, kjer je takrat življenje izgubilo 130 ljudi. Potem, ko je javnost izvedela za njegovo neopravičljivo dejanje in kršenje pacientkinih pravic do zasebnosti, se je Masmejean znašel na udaru številnih sankcij, sliko pa je moral nemudoma umakniti s spleta. 

Masmejean bi z nezakonito spletno prodajo rentgenskega posnetka pacientkine podlakti, na katerem je dobro viden naboj v bližini kosti, zaslužil približno 2.446 evrov - kar je zanemarljiv znesek v primerjavi s sankcijami, ki ga čakajo zdaj. Po poročanju tujih medijev je francoski kirurg NFT rentgenskega posnetka objavil na portalu OpenSea, )ki velja za eno najbolj znanih strani za izmenjavo in prodajo 'non-fungible token-ov'), kjer je poleg dejstva, da je že samo z nedovoljeno objavo pacientkinega posnetka kršil precejšnje število zakonov in kodeksov, razkril tudi izjemno boleče obdobje iz njenega življenja - točneje: trenutek, ko je prejela strelno rano. 

Pacientka, katere identiteta zaenkrat ni znana, je pred dobrimi šestimi leti obiskala bataklansko dvorano s svojim takratnim partnerjem, ki je tam umrl med strelnim napadom. 

Da je Emmanuel Masmejean s tolikšnim posegom v pacientkino zasebnost storil nekaj nezaslišanega, je jasno poudaril tudi vodja pariških javnih bolnišnic, Martin Hirsch, ki je pretekli konec tedna prek Twitterja delil oster zapis: ''To dejanje je v nasprotju z zdravo strokovno prakso, ogroža prakso varovanja pacientovih osebnih podatkov in je v popolnem nasprotju z vrednotami pariških bolnišnic in javnih ustanov.'' Za konec je dodal, da sta zoper kirurga že vloženi tako kazenska kot poklicna ovadba. 

Kontroverzni dogodek je komentiral tudi odvetnik oškodovane pacientke, ki je poudaril, da je bila slednja - milo rečeno - šokirana, ko je izvedela za Masmejeanovo dejanje in povedal: ''Temu zdravniku, ki se več kot očitno ni obremenjeval s kršenjem zdravniškega kodeksa do spoštovanja in varovanja pacientkinih pravic, se je - kot kaže - zdela dobra ideja javno deliti tudi podrobnosti iz njenega življenja, tako, da se jo bo dalo brez težav prepoznati.''

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu