D. D. | 13. 6. 2023, 16:14
Specialiteta, ki vas lahko stane življenja: 54-letnik po slastni večerji za vedno zaspal
Bodite pazljivi pri tem, kaj jeste, kar tretjina po zastrupitvi z okuženo hrano ne preživi.
54-letni moški iz zvezne države Missouri se je okužil teden dni po tem, ko je jedel surove ostrige. Vzrok za okužbo naj bi bila mesojeda bakterija, ki jo običajno najdemo v školjkah. Po njegovi smrti lokalne zdravstvene oblasti opozarjajo vse državljane, ki so kupili školjke v isti trgovini v mestu Manchester, naj jih ne zaužijejo.
Identiteta moškega ni bila razkrita, umrl pa naj bi v četrtek v bolnišnici St. Clare. Zdravstvene oblasti so bile o primeru obveščene prejšnji petek. BnoNews poroča, da se je okužil z bakterijo Vibrio vulnificus, ki jo najdemo v školjkah.
"Ni dokazov, da je trgovina storila karkoli, da bi ostrige kontaminirala. Verjetno so bile takšne, ko so jih pripeljali," so sporočili iz zdravstvenega urada in dodali, da inšpektorji poskušajo ugotoviti izvor ostrig.
Okužba s to bakterijo pri ljudeh povzroči vibriozo, prepoznate pa jo lahko po značilnih simptomih, kot so: povišana telesna temperatura, mrzlica, slabost, bruhanje in trebušni krči. Simptomi se običajno pojavijo od 12 do 72 ur po zaužitju surovih ali premalo kuhanih školjk, v nekaterih primerih pa inkubacijska doba traja tudi do teden dni. Šokanten je podatek, da tretjina okuženih ne preživi.