STA/Uredništvo | 19. 10. 2024, 07:17

Začenja se 28. Ljubljanski maraton, zaradi gneče so organizatorji letos uvedli veliko novost

Ljubljanski maraton

V soboto se bodo bo najprej na start podali otroci in mladi, v nedeljo pa bodo na programu še odrasli teki na 10, 21 in 42 kilometrov.

Za letošnji 28. NLB ljubljanski maraton je prijavljenih 24.675 tekačev v dveh dneh. Sodelovale bodo vse starostne skupine, pri čemer bodo na primer najmlajši otroci tekli le na 200 metrov.

Tudi letos se napoveduje izjemna udeležba. Ker so organizatorji maratona ugotovili, da je bila v ciljnem prostoru oziroma na prehodu med obema trgoma v preteklosti neznosna gneča, kar je bilo problematično tudi z vidika varnosti, bodo zdaj določen čas puščali tudi prehode preko Slovenske ceste.

V soboto na start otroci in mladi

Lumpijev tek za najmlajše na 200 m, za katerega ni potrebna prijava, bo ob 10. uri odprl tekaške dogodke prvega dneva. Tek nima tekmovalnega značaja in bo potekal brez merjenja časov, otroci bodo sodelovali brez spremstva staršev, izjema bo prvi tek, ki je namenjen najmlajšim otrokom v otroških vozičkih in staršem ali skrbnikom.

Borut Živulovič/Bobo

Dolžina proge za promocijski tek Zlate pentljice, ki se bo začel ob 11.30, je 500 m, tam bodo pet minut prej tekli tudi na inkluzivnem dogodku otroci oziroma mladostniki, odrasli ali starejši, ki potrebujejo spremstvo. Ob 11.35 se bodo začeli teki osnovnošolcev do petega razreda na 500 in 1000 m.

Preostali osnovnošolci bodo od 12.45 tekli na 1500 m, srednješolci pa bodo ob 15. uri začeli nastope na 2800 m. 

Start vseh tekov bo letos na ploščadi Ajdovščina pred Figovcem, cilj pa bo na Kongresnem trgu. 

V nedeljo na progi številni tujci 

Ti najbolj množično prihajajo iz Hrvaške, Srbije, Avstrije, Italije, Velike Britanije, Bosne in Hercegovine, Nemčije, Francije in Madžarske, najboljši pa iz Kenije in Etiopije. Ogromna večina jih bo tekla na 10, 21 in 32 km.

Bobo

Za nedeljo je pomembna novost, saj se bo spremenila ura starta na 10 km, začeli bodo ob devetih, uro pozneje pa na 21 in 42 km. Tudi proga je skoraj v celoti prenovljena. Organizatorji maratona so ugotovili, da je bila v ciljnem prostoru oziroma na prehodu med obema trgoma neznosna gneča, kar je bilo problematično tudi z vidika varnosti. Zato bodo zdaj določen čas puščali tudi prehode preko Slovenske ceste.

Med Slovenci Primož Kobe na najdaljši razdalji obljublja lov na slovenski rekord ljubljanskega maratona iz leta 1998, ki ga je dosegel Roman Kejžar (2:18,22), rekorda bosta lovila tudi Liza Šajn na 21 in Jan Kokalj na 10 kilometrov.