Uredništvo | 3. 8. 2024, 16:02

Jahta enega najbogatejših Zemljanov med "tajno" plovbo blizu nas? (FOTO)

Matjaž Kolar

So razvpito jahto Launchpad med njeno premierno poletno plovbo res opazili na Hrvaškem?

Najprej so jahto Launchpad, ki je od letos v lasti po lestvici revije Forbes četrtega najbogatejšega Zemljana, ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga, opazili zasidrano v marini španske Palme de Mallorce. Kasneje se je pojavila v bližini italijanskega Caprija in Gibraltarja.

Kot kaže, bi lahko bila zdaj pri naših južnih sosedih, kjer naj bi jo v petek pri Medulinu, blizu rta Kamenjak, opazil in fotografiral slovenski turist Marko. Fotografije je objavil na družbenem omrežju Facebook. „Mark Zuckerberg, kje se skrivaš, vidimo te,“  je zapisal.

Eno najdražjih plovil na svetu

118-metrska jahta, ki jo je zgradila nizozemska ladjedelnica Feadship, je eno izmed najbolj prestižnih plovil, ki jih je mogoče uzreti na vodi. Jahta, ki je vredna okrog 300 milijonov evrov — izvršni direktor družbe Meta, sicer tudi samooklicani podnebni aktivist, naj bi si jo privoščil za svoj letošnji 40. rojstni dan — je opremljena z najnovejšo tehnologijo in udobjem, ki ustreza visokim standardom njenega slavnega lastnika.  

Plovilo takšne velikosti lahko običajno sprejme na desetine gostov in ima telovadnico, zdravilišče, kino dvorano in garažo. Na glavni palubi je tudi bazen, spremlja jo tudi podporna ladja Wingman z osebjem.

V videu, ki je bil pred časom objavljen na družbenem omrežju Instagram, lahko vidite tako Launchpad kot ladjo Wingman, ki je vredna še dodatnih 30 milijonov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YachtWorld (@yachtworld)

Je lastnik na krovu?

Ameriški mediji so že pred časom poročali, da Zuckerberg z družino načrtuje poletno križarjenje po Mediteranu. Španski in britanski mediji so opazili, da je medtem, ko je bil Launchpad zasidran v Palmi de Mallorci, s helipada podporne ladje vzletel helikopter, kar naj bi dokazovalo, da se je družina odpravila na zračno-kopenski izlet.

Profimedia

Zuckerberg nakupa in lastništva Launchpada ni potrdil, njegovo ime pa je bilo prvič povezano z njim lani decembra, ko so se pojavila poročila, da je obiskal ladjedelnico Feadship na Nizozemskem. Luksuzna jahta nosi zastavo Marshallovih otokov, ozemlja ZDA, na katerem ameriški kupci običajno registrirajo svoje ladje. 

Da je na krovu po vsej verjetnosti ameriški milijarder Zuckerberg z družino, je poročalo več tujih medijev, pred kratkim tudi italijanski Positano News.

Tajna plovba

Po navedbah portala Majorcadailybulletin.com, je Zuckerberg poskušal gibanje jahte ohraniti v tajnosti tako, da je izklopil obvezne lokacijske oddajnike jahte. Vendar je prihod jahte v marino Palme de Mallorce zaradi neurja razkril skrivnost.

Je to Launchpad ali ni?

Je to Launchpad ali ni?

Matjaž Kolar

Že leta 2020 je bila v Dubrovniku in Šibeniku zasidrana jahta Ulysses, ki naj bi bila sicer neuradno prav tako v lasti Marka Zuckerberga. Sam njenega nakupa od novozelandskega milijarderja (za polovično ceno okrog 150 milijonov, saj jo je ta skušal prodati že več let), ni nikoli potrdil.