M.P. | 24. 4. 2024, 12:01

Marta Kos se bo v politiko vrnila samo pod enim pogojem (vemo, katerim)

Žiga Živulovič jr./Bobo

Pred kratkim je zavrnila povabilo Gibanja Svoboda za kandidaturo na evropskih volitvah, a kot kaže, v politiki še ni rekla zadnje besede!  

Ob že tradicionalnem dogodku za ženske v podjetništvu 500 podjetnic,  ki je pod sloganom "Kapital – osebni, družbeni, finančni" letos že devetič združil več kot 600 podjetnic iz Slovenije in regije, je poleg številnih domačih in tujih govornic na oder ljubljanskega Gospodarskega razstavišča stopila tudi ustanoviteljica Združenja Ona ve Marta Kos.

Nekdanja veleposlanica in kandidatka za predsednico države, ki se je na presenečenje javnosti s tekme umaknila, je med drugim opozorila na slabo zastopanost žensk v slovenskih medijih, predvsem v programih in televizijskih oddajah, kjer teče beseda o družbenopolitičnih temah. Opozorila je, da so ženske pri nas redko povabljene kot gostje v političnih debatah, pri tem je bila kritična tudi do nacionalne televizije. 

500 podjetnic je prostor za deljenje znanja, povezovanje in mreženje, za prijateljstva ter poslovna partnerstva.

500 podjetnic je prostor za deljenje znanja, povezovanje in mreženje, za prijateljstva ter poslovna partnerstva.

M.P.

"Še vedno prevladuje miselnost, da se ženske ukvarjajo s temami, ki niso tako zelo pomembne za družbo," je izpostavila Marta Kos in dodala, da so ženske pri nas še vedno bolj izjema kot pravilo tudi na vodilnih mestih.

Nekdanja kandidatka za predsednico države, ki je po umiku iz predsedniške tekme odstopila tudi z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda, zavrnila pa je tudi njihovo nedavno povabilo za kandidaturo na prihajajočih evropskih volitvah, je na dogodku razkrila, da v politiki še ni nujno rekla zadnje besede, vrnila pa se bo pod enim pogojem.

M.P.

“Če bi pri nas nastala stranka žensk, bi ji rade volje pomagala. Pa ne le, da bi takšna stranka prišla v parlament, temveč da bi tudi zmagala na volitvah,"  je sporočila navdušenim udeleženkam dogodka in jih ob tem pozvala k včlanitvi v Združenje Ona ve. Leta 1983 se je prav to zgodilo na Islandiji, je še povedala. Takrat je na parlamentarnih volitvah nastopila stranka žensk, Kvennalistinn oz. Women’s List, ki je ostala v parlamentu vse do združitve v novo stranko leta 1999. 

Marta Kos in gonilna sila projekta 500 podjetnic Marta Turk.

Marta Kos in gonilna sila projekta 500 podjetnic Marta Turk.

500 Podjetnic