18. 3. 2022, 08:00

Na ta način lahko pomagate ukrajinskim beguncem v Sloveniji

Po vsej Evropi in tudi v Sloveniji smo se takoj odzvali na potrebe ukrajinskih beguncev po pomoči.

Profimedia

V Sloveniji je trenutno okrog 2.500 beguncev, ki so večinoma nastanjeni pri sorodnikih.

Medtem ko število beguncev iz Ukrajine narašča, se v Sloveniji s pomočjo Urada, civilne zaščite in prostovoljcev, ki se trudijo z organizacijo varnih točk in prostorov, ki bi jim ponudili ne le streho nad glavo, temveč tudi človeško toplino.

V Sloveniji je trenutno okrog 2.500 beguncev, ki so večinoma nastanjeni pri sorodnikih. V nastanitvenem centru v Logatcu se nahaja 289 oseb, od tega 160 otrok, poroča N1. Prvi novi center bo na Debelem rtiču, kamor se bo lahko zateklo od 90 do 100 beguncev, primarno žensk z otroki. 

Informacije o lažjem dostopu do kolektivne pomoči 

Urad je prejšnji teden vzpostavil klicni center za pojasnila o pomoči ukrajinskim državljanom, ki deluje vse dni v tednu, od 8. do 18. ure. Namenjen je pojasnilom glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom Ukrajine glede vstopa in možnosti bivanja v Sloveniji, postopku priznanja mednarodne zaščite ter informacije, na kakšen način lahko posamezniki ali organizacije nudijo finančno ali materialno pomoč. 

Za klice iz Slovenije je vzpostavljena brezplačna telefonska številka 080 41 42, za klice iz tujine pa +386 1478 7530, Urad pa je vzpostavil tudi poseben elektronski poštni naslov info.ukrajina@gov.si.  

Na kakšen način jim lahko pomagate?


Po vsej Evropi in tudi v Sloveniji smo se takoj odzvali na potrebe ukrajinskih beguncev po pomoči. Darovanje materialnih stvari je preraslo tudi v nudenje zasebnih nastanitev, ki jih je po trenutnih podatkih ponudilo že preko 200 oseb. 

Vsi, ki bi želeli še naprej pomagati, se lahko obrnete ali na urad ali na humanitarne organizacije. Slednje vladi že pomagajo preko prostovoljstva v Logatcu, azilnem domu, pomagali bodo tudi na Debelem rtiču.

Kot poudarja Katarina Štrukelj, direktorica Urada vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov, je zelo dobrodošla vsaka psihosocialna pomoč, saj so begunci soočeni z veliko stisko, ki v njih vzbuja strah in občutke nemoči.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu