28. 2. 2022, 07:00 | Vir: STA

Namesto topolov bodo poslej Lendavčani občudovali medonosne japonske češnje

Občina Lenava

V Lendavi so ob povezovalni enosmerni cesti med Kolodvorsko in Tomšičevo ulico posekali topole, občina pa jih bo nadomestila z japonskimi češnjami. Posek je vznemiril nekatere občane, a so na občini pojasnili, da so bili topoli, ki so jih posadili pred približno dvajsetimi leti, preblizu cestišča.

Korenine topolov so se po pojasnilih občine razrasle tako, da so začele načenjati cestišče, zaradi česar je to postalo nevarno za uporabnike. Zagotovili so, da so se pred sanacijo cestišča in kakršnimkoli posegom posvetovali s stroko.

Po nasvetu strokovnjaka zavoda za gozdove so presodili, da bi s sanacijo cestišča presekali koreninski sistem dreves in s tem večkratno ogrozili tako drevesa kot okolico. Presek koreninskega sistema ne pomeni škode le za rast drevesa, temveč tudi za njegovo stabilnost, ki bi v tem primeru ogrožala voznike, pešce in kolesarje, so dodali.

"Mehanske poškodbe korenin vplivajo na vitalnost drevesa, na dovod hranil vanje, imajo pa tudi ključno funkcijo pri stabilnosti in čvrstosti drevesa," so še zapisali na lendavski občini.

Odločili so se za posek topolov, obnovo ceste in nato zasaditev novih dreves. Namesto topolovih dreves bodo v sklopu sodelovanja z japonskim veleposlaništvom posadili japonske češnje, ki nimajo tako močnega koreninskega sistema, hkrati pa gre, kot so dodali na občini, za medonosne rastline.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu