27. 6. 2024, 19:04 | Vir: STA

Nataša Pirc Musar v Ukrajino potuje s posebnim sporočilom iz Slovenije

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Slovenska predsednica se bo srečala s kolegom Volodimirjem Zelenskim in nekaterimi drugimi ukrajinskimi politiki.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo na srečanju v Kijevu predala sporočilo, da bo Slovenija še naprej pomagala Ukrajini. Poudarila je, da je v Ukrajini spričo ruske invazije v igri spoštovanje mednarodnega prava in dodala, da Kijev brani mednarodni red.

Opozarja, da je Ukrajina država z največ minami

"Sem na poti v Ukrajino na povabilo predsednika Zelenskega. Rada bi mu predala sporočilo, da bo Slovenija Ukrajini pomagala še naprej," je dejala. "Predsedniku zato želim predati tudi sporočilo, da je Ukrajina tista, ki ne brani zgolj sebe, ampak tudi mednarodni red," je dodala.

Bobo

Zadovoljna je, da Slovenija Ukrajini namenja tudi humanitarno pomoč in pri tem izpostavila delo na področju psihosocialne pomoči in razminiranja, je sporočil urad predsednice republike. Spomnila je tudi, da je ITF - Ustanova za krepitev človekove varnosti pred kratkim v Kijevu odprla svojo pisarno ter s tem še okrepila delovanje na področju razminiranja.

Za ozemeljsko celovitost Ukrajine

Namen obiska predsednice, ki bo trajal do sobote, je sicer potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine, hkrati pa bo to tudi priložnost za krepitev rednega političnega dialoga in poglobitev dvostranskih odnosov. Predsednica se bo v Ukrajini sestala z Zelenskim, premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom ukrajinske rade Ruslanom Štefančukom.