Nika Vajnhandl | 31. 3. 2022, 19:54

Nove informacije o otroškem dodatku! Bodo te spremembe koristile tistim, ki jih dejansko potrebujejo?

Profimedia

Obetajo se tudi novosti na področju starševskega dopusta. Poglejte, kakšne.

V parlamentu so danes debatirali o spremembi zakonov o starševskem varstvu in o socialnovarstvenih prejemkih, s katerima želijo v NSi kot predlagateljici oblikovati družinam bolj prijazno ureditev in socialno bolj pravičen sistem.

Usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja

Po predlogu bo oče lahko izrabil 15 koledarskih dni očetovskega dopusta od otrokovega rojstva do njegovega tretjega meseca starosti.

Preostalih 15 dni, ki jih je po veljavni zakonodaji mogoče porabiti do otrokovega končanega prvega razreda osnovne šole, bo postalo del starševskega dopusta v delu, ki ni prenosljiv, poroča portal 24ur.

Prenos starševskega dopusta

Skladno z zahtevami direktive, da se 60 dni starševskega dopusta ne prenaša med staršema, predlog spreminja zakonski del glede dogovora o delitvi med staršema tako, da se vsakemu od njiju omogoči najmanj 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta. Če oče prenese na mater sto dni starševskega dopusta, mu ostane še 60 dni, ki so neprenosljivi.

Enako velja tudi v primeru prenosa vseh sto dni z matere na očeta. Tako oče lahko izrabi 260 dni starševskega dopusta, materi pa ostane 60 neprenosljivih dni, pojasnjujejo na portalu 24ur.

Krajši delovni čas za starša otroka do osmega leta starosti

Trajanje pravice do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva se bo podaljšala do otrokovega osmega leta starosti, medtem ko je zdaj veljavna meja do konca otrokovega prvega razreda osnovne šole.

Prav tako bosta lahko oba starša delala s krajšim delovnim časom od polnega zaradi starševstva, vendar skupna izraba pravice ne bo smela preseči 20 ur tedensko, poročajo.

Spremembe na področju otroškega dodatka

Predlog uvaja avtomatizem pri dodelitvi otroškega dodatka v materialni obliki. Dodatek se bo enemu od staršev izplačeval v naravi tri mesece, če šolski inšpektorat po uradni dolžnosti obvesti pristojni center za socialno delo o uvedbi prekrškovnega postopka zoper starše učenca, ki iz neopravičljivih razlogov ne hodi v šolo, poroča portal 24ur.

Po veljavni zakonodaji ne gre za avtomatizem, ampak mora center v vsakem primeru posebej izvesti ugotovitveni postopek.

Socialnovarstveni prejemki

Z omenjenim predlogom je povezan tudi predlog novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih. Prinaša bolj pravično razdelitev javnih sredstev ter večjo socialno varnost posameznika in njegovo celovito obravnavo, so po poročanju 24ur prepričani v NSi.

S spremembami želijo doseči, da bodo denarno socialno pomoč prejeli tisti, ki jo zares potrebujejo. Posamezniku želijo v primeru stiske ali socialne ogroženosti omogočiti pomoč, da se bo usposobil in bo lahko znova zagotavljal dostojno preživetje sebe in svojih družinskih članov.

Tudi pri tem predlogu so bili najbolj kritični v Levici. Otroški dodatek se znižuje najbolj revnim otrokom, ki niso nič krivi, so izpostavili.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije