13. 3. 2022, 13:44 | Vir: STA

Odločitev je padla! Ta država bo ZNIŽALA cene bencina, ji bo sledila tudi Slovenija?

Profimedia

Vlada evropske države je napovedala ublažitev visokih cen bencina. Kako se bo s podražitvami soočila Slovenija?

V Franciji je premier Jean Castex v soboto zvečer naznanil ukrep, s katerim bo država ublažila visoke cene bencina in dizla na bencinskih servisih.

Ukrep bo Francijo stal dve milijardi evrov

Znižanje za 15 centov

Visoke cene bencina in dizla v Franciji dosegajo od okoli 1,9 evra do skoraj 2,3 evra za liter, z napovedanim posegom naj bi jih znižali za 15 centov.

Načrt je, da bodo računi za potrošnike na bencinskih servisih znižani za omenjeno vsoto, država pa bo upravljavcem servisov nato povrnila razliko do tržne cene.

Cene pogonskih goriv so kot posledica ruskega napada na Ukrajino in zahodnih ukrepov proti Rusiji ter učinkov tega dogajanja na surovinskih trgih v zadnjih dneh po vsej Evropski uniji močno narasle.

V Franciji tako po državi v veliki meri presegajo dva evra, vlada v Parizu pa se je znašla pod pritiskom, da zmanjša breme energetske draginje za prebivalstvo in podjetja.

Cene bencina sprožile nasilne proteste

Visoke cene goriv so v Franciji občutljiva tema, pred leti pa so bile med glavnimi povodi za množične in tudi nasilne proteste tako imenovanih rumenih jopičev, ki so zamajali vladavino predsednika Emmanuela Macrona.

Tega čez mesec dni čaka prvi krog predsedniških volitev, na katerih je favorit, vojna v Ukrajini pa je njegovo priljubljenost povečala. V drugem krogu, ki bo sledil 24. aprila, mu ankete napovedujejo praktično gotovo zmago.

V Sloveniji še dražji bencin? 

Slovenija pa očitno ne bo sledila Franciji.

Brez vladne intervencije bosta dizel in bencin prihodnji teden še dražja. Vlada ima na voljo nekaj možnih ukrepov za preprečevanje nadaljnje divje rasti cen goriv. Če to ne stori do torka, se bodo cene podražile

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk