24. 4. 2021, 22:57 | Vir: STA
Odprte terase, vrtovi in sonce so privabili številne goste, mesta so ponovno oživela
Od danes lahko gostinci po vsej državi znova sprejemajo goste na terasah in vrtovih lokalov, lepo vreme je privabilo mnoge goste. V Ljubljani je eden od natakarjev občutke ob sprejemu gostov po šestih mesecih zaprtja opisal kot "pred zmenkom s punco".
"Danes imam kar malo treme," je za STA povedal eden od natakarjev v kavarni Zvezda v središču mesta in občutke ob strežbi po šestih mesecih zaprtja primerjal z zmenkom. Tudi med gosti opaža, da so na odprtje komaj čakali, nekaj časa so za mize celo stali v vrsti.
Pri strežbi v Zvezdi upoštevajo vse pogoje in navodila iz vladnih odlokov ter smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Večinoma so se ukrepov, kot so razkuževanje miz in nošenje mask, navadili že lani pred zadnjim zaprtjem, tokrat so le še nekoliko povečali razdaljo med mizami oz. stoli. Opažajo, da so se na nove zahteve navadili tudi gostje, ki jih na razkuževanje rok, vzdrževanje razdalje ali nošenje mask ob uporabi toaletnih prostorov praktično ni potrebno opozarjati.
Tudi sicer je središče Ljubljane v sončnem vremenu polno, marsikje so terase in vrtovi lokalov povsem zasedeni.
Delo ves teden teče tudi že v Mariboru, kjer v tamkajšnji kavarni Rooster Coffee gostom strežejo tako hrano kot pijačo. Delo tudi pri njih poteka brez posebnosti, gostje pa so v času zaprtja, kot ocenjujejo, najbolj pogrešali uživanje na soncu.
V pomurski, goriški in obalno-kraški regiji, ki se uvrščajo na rumeni seznam, lahko gostinci od danes goste postrežejo tudi v notranjosti gostinskih obratov. V Gostilnici Ruj iz Dutovelj so za STA pojasnili, da bodo to možnost izkoristili, a šele prihodnji teden, saj ponovni zagon dejavnosti zahteva določen čas. Glede spoštovanja ukrepov - med drugim bodo morali gostje za obedovanje v restavraciji predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus oz. potrdilo o cepljenju ali prebolelosti - so navedli, da bodo postavljene pogoje upoštevali.
Podobno velja za drugo z Michelinovo zvezdico nagrajeno restavracijo, Dam v Novi Gorici, v kateri goste razvaja kuharski mojster Uroš Fakuč. Tudi oni odločitve o morebitnem odprtju še niso sprejeli, tudi zato, ker je v zvezi s pogoji obratovanja še veliko odprtih vprašanj. Zaenkrat bodo tako še naprej sprejemali zgolj poslovne goste.
Novo na Metroplay: “Ljudje mislijo, da je podjetništvo bogastvo brez truda!” | Marko Verdev