19. 9. 2024, 09:00 | Promocijska objava

Pagetova bolezen – Kako poteka okrevanje?

promocijska fotografija

Ste že kdaj slišali za Pagetovo bolezen? Gre za manj poznano, a resno stanje, pri katerem se kosti nepravilno preoblikujejo, postanejo šibkejše in krhke. Če se soočate s Pagetovo boleznijo in želite izvedeti kako lahko sodobne metode konservativnega zdravljenja v kliniki Medicofit izboljšajo vaše stanje, ste na pravem mestu.

Pagetova bolezen je motnja skeleta, pri kateri pride do nenormalne rasti kosti, najpogostejša pa je za področje hrbtenice, medenice in lobanje. Gre za drugo najpogostejšo presnovno kostno bolezen pri starejših osebah, takoj za osteoporozo.

V kolikor stanja ne obravnavamo, lahko tvegamo resne zaplete, kot je sekundarni osteoartritis ali redkeje kostni rak! 

Pri obvladovanju in upočasnitvi bolezni lahko poleg medikamentoznega zdravljenja v veliki meri pripomore napredna fizioterapija klinike Medicofit, za katero se odloča mnogo pacientov! Na kakšen način vam torej pomagamo mi?

promocijska fotografija

Kaj je Pagetova bolezen?

Pagetova bolezen je progresivno obolenje, pri kateri se kostno tkivo nenormalno razgrajuje in obnavlja, kar vodi do šibkih, deformiranih in bolečih kosti. 

Ali ste vedeli, da bolezen poteka v štirih fazah?

Sprva se poveča aktivnost osteoklastov (celic, ki razgrajujejo kost), sledijo kombinirane faze osteoklastične in osteoblastične aktivnosti (celice, ki obnavljajo kost), nato prevladuje aktivnost osteoblastov in ob koncu pojav malignih sprememb.

Bolezen lahko prizadene več kosti v telesu, vendar so najpogosteje vključene hrbtenica, medenica ter lobanja, medtem ko je prizadetost rok in stopal redkejša. Čeprav bolezen že lahko uspešno obvladujemo z zdravili, je ni mogoče popolnoma ozdraviti!

Ali je bolezen pogosta?

Pagetova bolezen se običajno pojavlja pri osebah, starejših od 50 let. Njena pojavnost se giblje med 1,5 % in 8,3 % in je značilnejša za svetlopolto prebivalstvo severnoevropskega porekla. 

Bolezen se pojavi tako pri moških kot ženskah, vendar je pri moških nekoliko pogostejša!

Kakšni so njeni simptomi? 

Veliko pacientov s Pagetovo boleznijo ne občuti simptomov, saj se bolezen pogosto odkrije šele naključno med rentgenskimi pregledi. 

V kolikor se simptomi pojavijo, ti vključujejo različne težave med katerimi je najbolj izstopajoča bolečina, ki se z obremenitvijo stopnjuje. Pacienti lahko občutijo tudi sklepno togost in deformacije mišično-skeletnega sistema, kar vpliva na njihovo gibanje. 

V nekaterih primerih so prisotni tudi nevrološki znaki, ki vključujejo okvare možganskih živcev, izgubo sluha, tinitus (piskanje v ušesih) in migrene. 

Na kliničnem pregledu ugotovimo deformacijo kosti in prisotnost bolečine na dotik. Spremenjena je lahko tudi pacientova hoja, pogosto so prisotne še težave z ravnotežjem.

Za Pagetovo bolezen so značilni zlomi golenice in stegnenice, ki jih lahko povzročijo že manjše poškodbe!

promocijska fotografija

Kako postavimo diagnozo?

Diagnoza bolezni se postavi na podlagi prisotnosti sprememb, opaženih na rentgenskih posnetkih, ki razkrijejo značilne znake bolezni, kot so nenormalne spremembe v kostni strukturi in deformacije.  

Čeprav za postavitev diagnoze običajno zadostujejo že rentgenske slike, lahko računalniška tomografija (CT) ali magnetna resonanca (MR) pripomoreta k dodatni potrditvi prisotnosti bolezni, saj nudita podroben vpogled v kostno strukturo. 

Fizioterapija v Kliniki Medicofit

Terapevtski ukrepi pri Pagetovi bolezni so predvideni predvsem za bolnike s kostnimi deformacijami in tiste, pri katerih bolezen hitro napreduje.

Kirurški posegi se običajno izvajajo le v primerih, ko pride do razvoja osteosarkoma ali zapletov zaradi kompresije živcev. 

Za lajšanje blagih bolečin v kosteh so v uporabi protivnetna zdravila, k boljši funkcionalnosti gibanja pa pripomorejo tudi vložki za čevlje pri posameznikih s skrajšanimi spodnjimi okončinami. 

Za najuspešnejši način obvladovanja Pagetove bolezni trenutno velja zdravljenje z bisfosfonati, zdravili, ki zmanjšujejo aktivnost osteoklastov, celic odgovornh za razgradnjo kosti. Za preprečevanje napredka bolezni in lajšanje njenih simptomov velja tudi dobro zasnovana fizioterapija, ki jo ponujamo v kliniki Medicofit!

promocijska fotografija

Kaj lahko pričakujete v sklopu rehabilitacije klinike Medicofit?

Ker se v kliniki Medicofit zavedamo izziva tovrstne bolezni, s fizioterapijo prisegamo na pristop, ki pacientom omogoča ohraniti željeno kakovost življenja in zmanjšati neprijetne simptome. 

Za obvladovanje akutnih simptomov Pagetove bolezni nam je v kliniki v pomoč sodobna terapevtska oprema aparatov. Uporabljamo predvsem ultrazvočno SIXTUS terapijo in TECAR terapijo, katerih kombinacija omogoča hitrejše okrevanje. 

Pomembna je tudi skrbno načrtovana gibalna terapija, kjer se osredotočamo na krepitev mišic, ki prizadetim in oslabljenim kostem nudijo oporo in primerno stabilnost. V terapijo vključimo vaje, ki izboljšajo moč in vzdržljivost, hkrati pa pacientom svetujemo tudi uporabo sobnega kolesa brez obremenitve za boljšo gibljivost.

Ker Pagetova bolezen pogosto poslabša ravnotežje in koordinacijo, uvedemo tudi različne enonožne vaje, ki omenjene primanjkljaje izboljšajo in s tem zmanjšajo tveganje za padce in pridružene poškodbe.

Fizioterapija se prilagaja posameznim potrebam bolnika in je prilagojena specifičnim simptomom in fazam bolezni. Z ustreznim sledenjem zastavljenemu programu in upoštevanjem navodil, lahko bolezen dobro nadzorujemo!

Prognoza 

Prognoza pri Pagetove bolezni pri pacientih, ki se začnejo zdraviti pravočasno, je zelo dobra. V kolikor se razvije kostni rak, njena prognoza postane resnejša. V takih primerih je pomembno, da pacienti čim prej začnejo z naprednimi onkološkimi terapijami, ki povečajo možnosti preživetja.  

S podporo sodobnih terapevtskih metod, strokovno usposobljenih specialistov in osebnega pristopa k zdravljenju, lahko v kliniki Medicofit dosežemo odlične rezultate in našim pacientom pomagamo, da kljub bolezni uživajo življenje brez omejitev!