15. 3. 2022, 11:53 | Vir: STA

Drzna ruska novinarka se je takole uprla Putinovemu režimu: sprejeti je morala posledice

profimedia

Incident na ruski državni televiziji! Iz protesta je prekinila oddajo, da je izrazila svoje nestrinjanje z vojno v Ukrajini.

Nasprotnica vojne v Ukrajini se je v kadru nepričakovano pojavila s protestnim plakatom, na katerem je pisalo "Ustavite vojno. Ne verjemite propagandi. Tu vam lažejo". Svoje nestrinjanje je pospremila z glasnimi vzkliki "ne vojni". Televizija je prenos v živo nemudoma prekinila in začela predvajati posnetke iz bolnišnice. Tuje tiskovne agencije poročajo, da naj bi protestnico takoj po incidentu aretirali.

Posnetek protesta je hitro zaokrožil po spletu in družbenih omrežjih, ker je naletel na odobravajoče odzive. Protestnico je zaradi pogumnega dejanja pohvalila ruska opozicija, pohvalo pa je izrazil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Protestnica Marina Ovsjanikova je po poročanju medijev zaposlena na ruski televiziji Pervij kanal, protestno akcijo pa naj bi napovedala na družbenih omrežjih. K odločitvi za protest bi naj botrovalo dejstvo, da je njen oče Ukrajinec, opozoriti pa je želela predvsem, da je vojna proti sosednji državi zločin, za katerega je odgovoren ruski predsednik Vladimir Putin.

Televizija je v sporočilu za javnost zapisala, da se je zgodil incident in da bodo v zvezi z dogajanjem uvedli notranjo preiskavo.

Rusija je sicer v zadnjih tednih močno zaostrila ukrepe proti neodvisnim medijem v državi, zaradi česar so številni že prenehali z delovanjem. Za domnevno lažno poročanje o ruski vojski so namreč zagrožene tudi večletne zaporne kazni.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije