9. 7. 2024, 12:41 | Promocijska objava

Poletje v Mariboru: pestro dogajanje v Minoritih (ne zamudite vrhunskih koncertov)

Sodni stolp

Minoriti so po bogati srednjeveški in novoveški zgodovini v zadnjem desetletju postali prostor kulture in ustvarjalnosti. Prvenstveno je to dom lutkovne umetnosti, hkrati pa gostoljubno okolje za uprizoritvene, glasbene, filmske in druge dogodke.

Gre za najstarejši del Maribora tik ob jugozahodnem delu mestnega obzidja, umeščen ob reko Dravo, na Lent. Skozi zgodovino je bil to pomemben in živahen del mesta, kjer se je poleg menihov zadrževalo in prebivalo narodnostno in kulturno najbolj pisano prebivalstvo. 

V prenovljen Minoritski samostan se je leta 2010 preselilo Lutkovno gledališče Maribor, od novembra 2022 pa je povezana celota prizorišč, v katero sodi tudi Sodni stolp, poimenovana Kulturna četrt Minoriti.

Poletje v Minoritih

Celovit in pester program Poletja v Minoritih se prične 5. julija in je sestavljen iz filmskih projekcij, koncertov, doživetij. K obisku vabi tudi Lutkovni muzej Maribor, ki je odprt ob petkih, sobotah in nedeljah.

Sobote v juliju in avgustu so rezervirane za niz osmih filmskih projekcij pod imenom Letni kino Minoriti. Prva izmed projekcij je kultna horror klasika iz leta 1973, ki ji bo sledil pogovor z Marcelom Štefančičem jr., sicer pa sledijoprave filmske poslastice aktualne, nagrajene, prepoznavne produkcije. 

Koncertno dogajanje je poimenovano Poletje pod hrastom in prinaša tako svež veter kot tudi preverjena imena: koncertni cikel se začne v nedeljo 7. julija z argentinci La Fanffaria del Capitan, ki so posodili glasbo netxlixovima nadaljevankama Money Heist in The Method. V nadaljevanju se bodo ob petkih zvrstile skupine Tabu, Tiger Lillies, Regen, Bakalina Velika, Zajtrk, Urša Kavčič z bendom in Raul and the Wiseman s Svetlano Slapšak in Noahom Charneyem. Glasbeno dogajanje se bo nadaljevalo tudi v septembru.

Ne le vsebine, tudi prostori so tisti, ki nagovarjajo k obisku in so tega več kot vredni. Navsezadnje gre za najstarejši del mestnega jedra v Mariboru s sodobnimi arhitekturnimi rešitvami in novo, presežno namembnostjo ter družabno atmosfero.