12. 6. 2024, 16:28 | Promocijska objava

POLETNA KONCERTNA SEZONA 2024

promocijska fotografija

Spoštovane ljubiteljice, cenjeni ljubitelji vrhunske kulturne ponudbe, v Ustanovi Imago Sloveniae – Podoba Slovenije se intenzivno pripravljamo na bližajočo se poletno koncertno sezono 2024, ki bo navduševala z bogatim dogajanjem. Že 36. leto zaporedoma kot nevladna in neprofitna organizacija skrbimo za brezplačno dostopne kulturne dogodke na visoki ravni po Sloveniji in gostovanja v tujini. Dostopnost vrhunske kulture ostaja naše temeljno vodilo, saj želimo kakovostne glasbene vsebine približati čim širšemu krogu poslušalcev.

V okviru naših programskih sklopov za vas pripravljamo atraktiven in raznolik glasbeni izbor od klasike in predstavitve mladih talentov do jazza in etno glasbe. Načrtujemo pestro poletno koncertno dogajanje, v okviru katerega se bo zvrstilo več kot 60 koncertov vrhunskih slovenskih in tujih glasbenikov iz 26 držav. V zadnjih letih uspešno krepimo našo mednarodno kulturno mrežo, preko katere zagotavljamo koncerte po različnih slovenskih krajih ter gostovanja naših glasbenih umetnikov na priznanih tujih festivalih. Koncerti bodo letos potekali po 27 prizoriščih v 4 evropskih državah.

Letošnje odprtje 36. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani posvečamo ponujanju priložnosti mladim. Z gala koncertom pod taktirko odličnega dirigenta mlajše generacije Jakoba Barbe bo poletno festivalsko sezono v spremstvu Simfoničnega orkestra SNG Maribor odprla elita mladih slovenskih pevcev in pevk – sopranistki Pia Novak in Gaja Sorč ter tenorista Gregor Ravnik in Grega Jezeršek ter izjemni mladi virtuoz Rok Zaletel Černoš, ki se je v lanskem letu kot prvi slovenski violinist udeležil prestižnega Mednarodnega tekmovanja P. I. Čajkovskega v Moskvi in se uvrstil med 13 najboljših na svetu. S koncertnim programom se bomo poklonili 100. obletnici smrti skladateljev Giacoma Puccinija in Gabriela Fauréja ter 200. obletnici rojstva Bedřicha Smetane, zazveneli pa bosta tudi noviteti Aleksandre Naumovski Potisk, ki se v zadnjih letih naglo uveljavlja kot ena osrednjih slovenskih skladateljic nove generacije.

Z ansamblom profesorjev ljubljanske Akademije za glasbo Camerata Academica Ljubljana v Mestnem muzeju, našem osrednjem ljubljanskem komornem koncertnem prizorišču, pripravljamo večer novitet. Premierno bo zazvenelo kar 6 novih kompozicij izpod peres slovenskih skladateljev (Marko Muni Mihevc, Klara Mlakar, Jan Triller, Tilen Slakan, Aleksandra Naumovski Potisk, Klemen Leben).

promocijska fotografija

Gostili bomo vrsto vrhunskih tujih glasbenih umetnikov. Med njimi velja izpostaviti vodilni dunajski ansambel, specializiran za opus druge dunajske šole Godalni kvartet Aron (Avstrija), ki bo s koncertnim programom počastil 150. obletnico rojstva Arnolda Schoenberga, eminentno violinistko kazahstanskih korenin Aiman Mussakhajayevo, ki slovi po mojstrski tehniki (šola Davida Ojstraha) in izjemnem prispevku k družbenemu razvoju Kazahstana (poleg vrste visokih nazivov in funkcij v pomembnih mednarodnih organizacijah je zaslužna za ustanovitev Akademije solistov Državnega komornega orkestra in Kazahstanske državne akademije za glasbo v Astani), Republika Poljska ji je podelila posebno medaljo za glasbene zasluge poljski umetnosti »Gloria Artis«, v Enciklopedični slovar Univerze v Cambridgeu pa je vpisana med “Izjemnimi glasbeniki 20. stoletja”, ter portugalskega pianista Bernarda Santosa, ki ga je britanski časopis The Guardian oklical za glasbenega genija, študiral pa je med drugim tudi pri Dubravki Tomšič Srebotnjak.

Dragulj tega poletja bo gostovanje Salzburškega deželnega pihalnega orkestra, sicer rednega gosta slovitega Salzburškega festivala, s katerim pripravljamo koncert v ljubljanski stolnici. Ugledna zasedba bo zaigrala pod taktirko mednarodno uveljavljenega slovenskega dirigenta Gregorja Kovačiča, kot solist pa se bo predstavil prva flavta münchenskih filharmonikov Martin Belič.

Ljubitelji vokalne glasbe bodo lahko uživali v delih Charlesa Villiersa Stanforda in Gustava Holsta, od čigar smrti letos mineva 100 in 90 let, v interpretaciji enega najbolj dovršenih komornih zborov v Londonu Londinium (Anglija), ki je za svoji nedavni izdaji angleške zborovske glasbe dvajsetega stoletja prejel nagrado Gramophone Critic’s Choice 2023. Z izjemno visokim izvajalskim nivojem bo zagotovo navdušil tudi Moški zbor Il Polifonico di Ruda (Italija), ki se je skozi poslanstvo ohranjanja furlanske vokalne tradicije izmojstril iz glasbe devetnajstega, dvajsetega in enaindvajsetega stoletja. Nastopili bodo pod taktirko zborovodkinje Fabiane Noro, ki si je z izjemnim umetniškim izrazom in tehnično podkovanostjo prislužila kar 42 zmag na najprestižnejših mednarodnih tekmovanjih sveta. 

V historičnem ambientu Narodne galerije bo zazvenel koncert mednarodno uveljavljenega goriškega mojstra stare glasbe, lutnjarja Bora Zuljana, med drugim prejemnika prestižne nagrade Diapason d'Or za izjemen album glasbe Johna Dowlanda, s Slovenskim triom flavt, zasedbo naših mednarodno uspešnih v tujini delujočih glasbenikov, pa pripravljamo koncert posvečen belgijskemu skladatelju Eugenu Walckiersu, čigar veliko preredko izvajano glasbo odlikujejo izjemna čutnost, spevnost in virtuoznost. V koncert bo vključena tudi noviteta uspešnega mladega skladatelja Tilna Slakana, ki smo jo naročili prav za ta trio.

promocijska fotografija

Na koncertu v Ljubljani in Mariboru bosta združila moči dve legendi klavirske harmonike starejše in mlajše generacije, pionir koncertne harmonike na Slovenskem Franc Žibert in nedvomno eden najbolj znanih slovenskih harmonikarjev Marko Hatlak, ki ju veže posebna zgodovina: Hatlak je svojo glasbeno pot začel prav kot Žibertov učenec.

Posebej omenimo še komorno opero Iliada, letos redne gostje naših programov, izjemne skladateljice nove generacije Aleksandre Naumovski Potisk, ki bo v Mestnem muzeju Ljubljana doživela premierno izvedbo. 

V okviru podcikla Mladi talenti bo s koncerti v Gornjem Gradu, Sutriu (Italija) in Gradcu (Avstrija) ponovno navduševala naša neverjetno uspešna mlada, a že mednarodno uveljavljena zasedba Trio Tempestoso, ki se je s svojimi poglobljenimi interpretacijami in izjemnimi mednarodnimi uspehi zadnjih let naglo zavihtela v sam vrh umetniškega poustvarjanja.

Na tradicionalnem koncertu izbranih nagrajencev tekmovanja TEMSIG bosta nastopili dve zasedbi različnih generacij, izjemni trio dijakinj Konservatorija za glasbo in balet Maribor Risus Musicorum ter duo študentk ljubljanske Akademije za glasbo Flauccord (Hrvaška, Srbija), ki lahko skupaj naštejeta že preko 40 prvih nagrad in priznanj (mednarodna tekmovanja Tahir Kulenović, Anton Eberst, Tomaž Holmar, Davorin Jenko, Flauta Aurea, Convocazioni e Punteggio Concorso Talento Contemporaneo, Ars Nova Trieste itd.).

V sklopu velike evropske turneje se na naš oder vračajo izjemni mladi glasbeniki in glasbenice iz celega sveta, ki so uspešno prestali avdicijo na Akademiji za komorno glasbo Colluvio v Avstriji, obeta pa se tudi vrsta koncertov večjih glasbenih korpusov, saj bomo gostili mladinske orkestre in zbore iz Nemčije, Španije in ZDA.

Posebej velja izpostaviti še projekt s Slovensko filharmonijo, naslovljen Peter in volk v Živalskem vrtu. Osmišljen in iskriv koncert v izvedbi komornega orkestra Slovenske filharmonije bo mladim poslušalcem in njihovim spremljevalcem v Živalskem vrtu Ljubljana predstavil priljubljeno glasbeno pravljico Sergeja Prokofjeva.

Novost letošnje sezone, na katero smo posebej ponosni, je čezmejni projekt Prečkanja - Sconfinamenti. Pod umetniškim vodstvom našega pianističnega zvezdnika in ambasadorja GO!2025 Alexandra Gadjieva v sodelovanju z Glasbeno matico Furlanija Julijska krajina pripravljamo mednarodni mojstrski tečaj klavirja in serijo koncertov, ki bodo v duhu brezmejnosti in mednarodnega sodelovanja potekali med goriškim zamejstvom in Ljubljano. 

promocijska fotografija

Poleg bogate izobraževalne komponente pod mentorstvom prvovrstnih klavirskih pedagogov Alexandra in Siavusha Gadjieva ter vodilnega pionirja klasične improvizacije v svetovnem merilu Noama Sivana (Izrael/Nemčija) se obeta butičen nabor koncertov s poudarkom na mladih »zvezdnikih v nastajanju« z vsega sveta. Med njimi se bodo predstavili nemško-izraelski pianist Ido Ramot, ki se je kot čudežni otrok javnosti predstavil že pri rosnih devetih letih, ko je kot solist zaigral s Simfoničnim orkestrom iz Johannesburga, nato pa kariero v hitrem tempu nadaljeval, saj je nemudoma začel sodelovati z najboljšimi orkestri in pobirati najvišje nagrade na prestižnih tekmovanjih; korejski virtuoz in skladatelj Jong-hwa Park, ki je s svojimi inovativnimi nadžanrsko improvizacijskimi koncerti pretresel svetovno klasično glasbeno sceno; ena najhitreje vzhajajočih zvezdnic svoje generacije, italijanska virtuozinja, čelistka in pianistka Miriam Prandi, ki ima za seboj serijo zmag na pomembnih mednarodnih tekmovanjih (npr. Rahn Musikpreis, prvo nagrado na veronskem tekmovanju Geminiani, nagrado Muzio Clementi v Rimu), priigrala pa si je tudi vrsto štipendij prestižnih ustanov in fundacij (Lyra Stiftung, Ambrosoli, Rudolf von Tobel Studienstiftung in Rahn Kulturfonds); romunski pianist Daniel Ciobanu, ki je nase prvič opozoril, ko je, eno za drugo, osvojil vse zlate medalje na 19. priznanem Klavirskem tekmovanju Unisa International v Južni Afriki in Mednarodnem klavirskem tekmovanju BNDES International v Riu de Janeiru ter postal prvi pianist v zgodovini Mednarodnega klavirskega tekmovanja Maroške filharmonije, ki je osvojil vse posebne nagrade in bil soglasno imenovan za zmagovalca tekmovanja; vrhunska festivalska ansambla: medregionalni slovensko-italijanski Borderless Quartet (Aljaž Beguš, Stefano Mesaglio, Erica Piccotti, Nejc Kamplet) ter mednarodni Beyond Quartet v postavi vrhunskih glasbenikov nove generacije iz J. Koreje, ZDA, Japonske, Tajvana in Španije; ter številni drugi.

Poletne večere v stari Ljubljani bodo ponovno glasbeno obarvali jazzovski koncerti v sklopu Mednarodnega cikla Jazz oder, ki pa bo letos zaradi zmanjšanja javnih sredstev potekal v nekoliko okrnjeni obliki. Na Gornjem in Starem trgu vas bodo razvajali slovenski in tuji mojstri jazza. V jazzovske petke bo 19. julija popeljal Igor Lumpert in Svoboda (Slovenija, Brazilija), mednarodni sestav enega naših mednarodno najuspešnejših saksofonistov Igorja Lumperta, ki je v New Yorku študiral s smetano svetovnih glasbenikov kot so George Garzone, Reggie Workman, Buster Williams, Chic Hamilton in Billy Harper. 

Nominiranec za prestižno nagrado Echo Jazz Awards »pevec leta« in dobitnik hrvaške nagrade Porin za jazz album leta Daniel Caccia, bo nastopil ob prekaljenem Ratko Zjaca European Triu (Hrvaška, Nizozemska, Slovenija), predstavil se bo kolektiv naših prodornih jazzistov nove generacije Zhlehtet, ki deluje pod vodstvom pianista in skladatelja Roka Zalokarja, prisluhnili pa bomo lahko tudi izjemnemu mednarodno zasedenemu kvintetu (Slovenija, Rusija, Nemčija) našega v Berlinu delujočega skladatelja in trobentača Maja Kavška, ki bo predstavil svoj novi prvenec Galaterna.

Poletno sezono Imago Sloveniae bo tradicionalno zaokrožil festival Noči v stari Ljubljani – sicer največji mednarodni poulični festival etno in jazz glasbe v prestolnici, ki pa bo letos zaradi drastičnega znižanja sofinanciranja s strani nove komisije MOL na žalost potekal v precej zmanjšanem obsegu. V okviru festivala bo potekal tudi Mednarodni muzikološki simpozij, ki ga skupaj z Glasbenonarodopisnim inštitutom ZRC SAZU, Oddelkom za muzikologijo Univerze v Ljubljani in madžarskim Inštitutom za muzikologijo HUN-REN pripravljamo na temo V novi preobleki: Ljudskoglasbena in plesna preporodna gibanja.

Dogodki bodo že tradicionalno za obiskovalce brezplačni. Ob tej priložnosti vas vabimo k vpisu v našo bazo obiskovalcev, da boste o naših dogodkih obveščeni redno in pravočasno. Še vedno velja, da lahko del dohodnine namenite podpori organizaciji naših prireditev (obrazec si lahko prenesete s spletnega mesta), zelo pa bomo veseli tudi vaših prostovoljnih prispevkov in donacij s SMS obvestilom IMAGO5 na telefonsko številko 1919 ali z nakazilom na naš transakcijski račun odprt pri NLB:

Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije
Dalmatinova ulica 10
1000 Ljubljana
IBAN: SI56  0205 1025 4910 271
Namen: donacija (ali prostovoljni prispevek) Sklic (referenca): SI00 ali SI99

Prijazno vabljeni k obisku naših kulturnih prireditev!

Celoten program si lahko ogledate na naši spletni strani imagosloveniae.net.