Mednarodni dan kave, ki je obeležen na današnji dan, je priložnost za promocijo trajnostnih praks v povezavi s pridelavo, predelavo in pripravo kave. V znamenju praznovanja dišeče skodelice kave smo vam pripravili zanimiva dejstva o kavi.
Ali ste vedeli?
Najbolj priljubljeni vrsti sta No1 - Arabica (60 %), ki je slajša in vsebuje okoli 1,2 % koefina in No2 - Robusta (40 %), ki ima lažji okus, a več kofeina, in sicer kar 2,3 %.
"Kofetkajo" tudi živali
Kofein v plodovih privlači opraševalce, zato tudi čebele rade "kofetkajo". Vendar pa deluje tudi kot strup in ščiti pred škodljivci.
Julius Meinl v številkah
- 6 milijon skodelic Julius Meinl kave na dan
- 330 ton Julius Meinl pražene kave na leto popite v Sloveniji
- 18,2 % Julius Meinl kave je bilo leta 2020 pridelano trajnostno
- 25 milijonov pridelovalcev kave na svetu
Kaj pa Slovenija?
- Povprečen Slovenec na leto spije 6 kg kave
- doma največ kuhamo turško kavo in kavo v kafetieri
- v kavarnah najraje pijemo kavo z mlekom na osnovi espressa
- približno 4000 kavarn v Sloveniji
Julius Meinl in Inštitut Jane Goodall Avstrija: pogozdovanje v Tanzaniji s kar 12.000 drevesi v boj proti klimatskim spremembam
Ena vodilnih svetovnih pražarn kave, dunajski Julius Meinl, bo letos ta dan obeležila v sodelovanju z Inštitutom Jane Goodall Avstrija. Inštitut bo za vsako naročilo premium kave, ki ga bo Julius Meinl do 31. oktobra prejel s strani svojih poslovnih partnerjev v hotelih, kavarnah in restavracijah, v Tanzaniji posadil eno drevo. Predvidevajo, da bodo tako posadili kar 12.000 dreves.
Vsako drevo bo v naslednjem desetletju absorbiralo 60 kilogramov ogljikovega dioksida, celoten projekt pa bo izničili okoljski vpliv kar 150 milijonov skodelic kave.
“Vemo, da imajo drevesa ključno vlogo pri absorpciji ogljika, in v času, ko se svet pričenja soočati s posledicami klimatskih sprememb, so trajnostni projekti, kot je pogozdovanje, izjemnega pomena," je dejal Luigi Simonetta, vodja trajnostnega razvoja v podjetju Julius Meinl.
Zavedajo se, da je to sicer tek na dolge proge, vedo pa, da zmorejo skupaj in da bo njihova ideja o večjem odstotku trajnosti obrodila sadove.