Pred prazniki običajno malce globlje sežemo v denarnico in si privoščimo kakšno dobroto, ki sicer ni na našem vsakodnevnem jedilniku.
Med take dobrote zagotovo spadajo tudi velikonočne mesnine, ko se pri nas tradicionalno "posladkamo" z velikonočno šunko. A na Facebook strani Halo inspektore se je znašel zapis, podkrepljen z nazorno fotografijo, ki res daje misliti.
"KAJ JE TO?!? Obljubili smo vam vikend dobrih, a tudi intrigantnih zgodb o hrvaškem trgu. Predvsem o tistem delu, ki nas na kakršenkoli način zavaja, vara ali ogroža zdravje potrošnikov. Začnimo torej z novo zgodbo.
Zdaj je čas priprav na največji krščanski praznik – veliko noč. Tudi zato ta zgodba ni brez razloga.
To je namreč čas, ko se množično kupujejo (pol)trajni suhomesnati in sveži mesni izdelki ter pripravljajo bogato obložene praznične mize. Vse je polno pisanih pirhov, šunk, redkvice, jagnjetine, mlade čebule, slastnih sladic … A žal si vsi ne bodo mogli privoščiti vrhunske domače šunke, zato bodo posegali po cenejši rolani šunki ali plečetu. Pogosto vprašljive kakovosti. Večinoma iz tujih obratov z vnaprej natisnjenimi deklaracijami," so uvodoma zapisali.
Dodali so, da bodo le redki na police dostavili 100-odstotno domačo in kakovostno (zrolano) šunko ali pleče. Tudi tisti, ki jo bodo, bodo pogosto poskušali potrošniku "podtakniti" izdelek, ki ni skladen s predpisi, je neresnično deklariran ali pa je vprašljive sestave in/ali kakovosti, so še zapisali in dodali konkreten primer gospe, ki je z vsem zaupanjem kupila domnevno domačo zrolano pleče za veliko noč. Izbrala je pleče brez kosti, a s kožo, proizvajalca Mesna industrija Pivac.
"Ko je prišla domov, so ji domači rekli, da je 1,387 kg težko pleče nekako čudno. Razrezali so ga in imeli kaj videti. Mesa skoraj nič. Samo slanina. Meso je le v sledeh. Na deklaraciji piše, da vsebuje le 12,2 % maščobe – kar je v tem primeru popolni absurd (po tem sodeč bi prej rekli, da je toliko šele mesa!). To pomeni, da ta izdelek – morda celo celotna serija – ni skladen s predpisano deklaracijo in se kot tak ne bi smel prodajati pod danimi podatki. Vprašljivo je tudi, koliko je v izdelku soli, beljakovin in vode," so se razhudili na platformi Halo inspektore.
Za mnenje so prosili strokovnjaka za varnost in kakovost hrane Marijana Katalenića, ki jim je povedal tole: "Po Pravilniku o mesnih izdelkih zrolano pleče spada med poltrajne suhomesnate izdelke iz enega kosa mesa. Standardi kakovosti za to kategorijo vključujejo to sestavo: mora biti narejena iz soljenega svinjskega plečeta s kožo, podkožnim maščobnim tkivom in kostmi ali brez tega. Postopek obdelave je sledeč: izdelek gre skozi soljenje ali soljenje, z možnostjo dimljenja. Oblikovanje: lahko je polnjen v ovoje in oblikovan v različne oblike, tudi zrolano. Fizično-kemijske lastnosti: ustrezati mora predpisanim mejam deleža mesa, maščobe in vode za to vrsto izdelka. To pomeni, da mora prevladovati mesni delež, dovoljena pa je tudi določena količina maščobe. Senzorične lastnosti: mora imeti značilen okus in vonj, kot je značilno za kuhano in soljeno meso. Med sestavinami je navedena tudi voda, dodana z injiciranjem, zato je naveden tudi precejšen nabor dodatkov in aditivov – od zgoščevalcev, emulgatorjev do konzervansov, ki morajo sistem z dodano vodo ohranjati kompakten, sočen, pri čemer skrbijo, da se voda ne izcedi."
Dodali so, da je že na prvi pogled jasno, da maščobno tkivo močno prevladuje nad mesom, zato ta izdelek ne izpolnjuje osnovnih standardov za zrolano pleče. "Podrobnejši pregled bi moral ugotoviti, ali gre sploh za plečko ali pa za kak drug del svinje, ki le z videzom posnema pravo zrolano plečko," meni Marijan Katalenić, strokovnjak za varnost in kakovost hrane. Pravijo, da na odziv proizvajalca še čakajo, potrošnike pa opozarjajo: pazite, kaj, kako, kje in kakšne izdelke kupujete, saj so velikonočni prazniki pravi čas, da se marsikaj "podtakne" - vse v imenu dobička.