Priljubljeni izdelek zdaj z drugačnim videzom - pozor, da ga ne boste zaman iskali na policah trgovin

25. 4. 2025, 20:00 | Uredništvo
Priljubljeni izdelek zdaj z drugačnim videzom - pozor, da ga ne boste zaman iskali na policah trgovin (foto: Profimedia)
Profimedia

Vajeni smo, da so določeni izdelki, ki jih redno kupujemo, videti enako oziroma da so v taki embalaži, kakršno poznamo.

Zdaj pa je prišlo do spremembe - in sicer pri hrvaškem izdelku, ki je precej razširjen tudi pri nas, poročajo hrvaški mediji. Gre za to, da so izdelki, ki so bili prej jasno označeni kot "margarina", zdaj poimenovani kot "Namizna", "Namizna klasik" ali "Namizna za kreme." Zanimivo je to, da beseda "margarina" ni več zapisana na sprednji strani embalaže.

"Na enem portalu smo opazili recept za neko velikonočno pecivo. Pa smo kliknili. Recept je podpisan z native team, kar pomeni, da gre za plačano vsebino. Korektno. Recept se začne ‘stopite 120 gramov Zvijezda Namizne…’ Ne namizne margarine, ampak samo Namizne," poroča portal Plava kamenica. Hkrati so še navedli, da je čisto jasno, da gre za margarino znamke Zvijezda, a očitno se beseda margarina več ne sme omenjati. 

Omenjeni portal še poroča, da se očitno proizvajalec "boji negativne podobe margarine, zato se je odločil, da bo iz celotne linije svojih margarin odstranil besedo margarina. Kar ustvarja precej močan vtis, da se Zvijezda sramuje lastnega izdelka.".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zvijezda Hrvatska 🌟 (@zvijezda_hr)

Sicer Zvijezda na svoji spletni strani poudarja, da so njihove margarine - tudi "Namizna," "Namizna za kreme" in "Namizna z aromo vanilje" že od leta 2006 proizvedene brez hidrogeniranih maščob ter obogatene z vitamini A, D in E. Kljub temu je beseda "margarina" izpuščena z imen izdelkov, to pa nekateri potrošniki morda dojemajo kot poskus izogibanja negativnemu mnenju, povezanemu z margarino.

V preteklosti je bila margarina pogosto tarča kritik zaradi morebitnih škodljivih učinkov na zdravje. Sicer so se  sestava in način proizvodnje margarine sčasoma spreminjali, nekatera dejstva še vzbujajo zaskrbljenost med strokovnjaki, poroča portal Dnevno.hr. Eden glavnih razlogov, zakaj velja margarina za nezdravo, je prisotnost trans-maščobnih kislin. To so maščobe, ki nastanejo v industrijskem postopku hidrogenizacije. Med tem procesom se tekoča rastlinska olja spremenijo v trdno maščobo.

Priljubljena veriga restavracij s hitro prehrano prihaja tudi v Slovenijo