STA/Uredništvo | 22. 9. 2024, 20:01

Golob z delovno ekipo v New Yorku, spremlja ga tudi Tina Gaber. Kaj bo tam počela?

Instagram/Robert Golob/posnetek zaslona

Na sedežu Združenih narodov poteka t. i. vrh za prihodnost, ki se ga udeležuje slovenska delegacija, s premierjem pa je tudi njegova partnerica.

Vrh za prihodnost predstavlja uvod v splošno razpravo svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja 79. Generalne skupščine ZN in se bo sklenil v ponedeljek. Splošna razprava se začenja v torek, slovenski premier Robert Golob bo na vrsti za govor v petek.

V nedeljo so voditelji držav že potrdili t.i. pakt za prihodnost, Golob pa je svojem nastopu izpostavil predvsem pomen vodne diplomacije.

Tinin program

Golobova partnerica Tina Gaber, ki je v New York pripotovala z njim, se bo v prihodnjih dneh udeležila nekaterih dogodkov ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN, s poudarkom na humanitarnih aktivnostih na kriznih območjih.

Tina naj bi se udeležila tudi kosila, ki ga bo gostila prva dama ZDA, Jill Biden.

Tina naj bi se udeležila tudi kosila, ki ga bo gostila prva dama ZDA, Jill Biden.

Profimedia

V New Yorku naj bi bila z Golobom do sobote, 28. septembra, med drugim bosta skupaj obiskala dogodek humanitarne organizacije Save the Children, na programu naj bi bila tudi večerja pri ameriškem predsedniku.

Gabrova je na svojem Instagramu že delila prizore z newyorških ulic, ki jih je posnela iz avtomobila. 

Instagram/Tina Gaber/posnetek zaslona

Kakšen je pakt za prihodnost?

Združeni narodi so v nedeljo sprejeli pakt za prihodnost, ki naj bi obravnaval izzive 21. stoletja, od oboroženih konfliktov do podnebnih sprememb in spoštovanja človekovih pravic. V njem so se voditelji med drugim zavezali krepitvi multilateralizma, reformi Varnostnega sveta ZN in spoštovanju ustanovne listine ZN.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Golob (@_robertgolob_)

V paktu so se voditelji zavezali krepitvi večstranskega sistema ter zaščiti potreb in interesov sedanjih ter prihodnjih generacij. "Verjamemo, da obstaja pot do svetlejše prihodnosti za vse človeštvo," piše v dokumentu, ki obsega 56 ukrepov, vključno z zavezami o ohranjanju miru in spoštovanju Ustanovne listine ZN.

Vrh za prihodnost bo na sedežu ZN v New Yorku potekal še v ponedeljek, v torek pa se nato začenja splošna razprava ob začetku zasedanja 79. Generalne skupščine ZN.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković