N. V. | 20. 7. 2022, 19:31

Še posebej uporabni nasveti! Kako ravnati ob požaru?

Bobo

Požar se lahko širi zelo hitro, zato je bistveno, da se odzovemo hitro in hkrati tudi pravilno. O pravilnih ukrepih pa se poučite že prej, saj so v konkretni situaciji napačne odločitve lahko usodne.

Požar na Krasu povzroča hude težave: več gasilcev je v bolnišnici, številne vasi so evakuirane, gašenje in evakuacija se nadaljujeta. Na pomoč je med drugim prišel tudi policijski vodni top.

Kaj lahko storimo preventivno?

  • Poskrbimo za urejeno okolico okoli stavb - vse gorljive snovi skladiščimo v varni razdalji.
  • Odstranimo veje dreves v bližini stavbe, zračnikov in dimnikov.
  • V naravi NE kurimo.
  • Nikoli ne odmetavamo cigaretnih ogorkov.
  • Vozil ne parkiramo v suhi travi.
  • Po gozdu se ne vozimo z avtomobili in motorji.
  • V gozdovih ne prižigamo ognjemetov.
  • Dosledno upoštevamo prepovedi in omejitve uporabe ognja v času, ko je razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja, opozarja Uprava za zaščito in reševanje Republike Slovenije.

Pozivi civilne zaščite

Poročali smo, da odgovorni pozivajo ljudi, naj se držijo navodil ob evakuaciji, v Mirnu je na voljo tudi avtobus. Evakuacijski center za Miren je v telovadnici v Biljah.

Razlogov za paniko ni, ljudje naj bodo strpni in naj na cestah dajo prednost gasilskim vozilom, še sporoča regijski štab civilne zaščite.

Kako ravnati, ko je v zraku dim?

Požar se lahko širi zelo hitro, zato je bistveno, da se odzovemo hitro in hkrati tudi pravilno. O pravilnih ukrepih se poučimo že prej, saj so v konkretni situaciji napačne odločitve lahko usodne.

Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin, tekočin, ki so povezane s požarom, in čim bolj zmanjšajte izpostavljenost izpustom v zrak tako, da se gibljete proti vetru ali stran od ognja oziroma pogorišča, pišejo na portalu 24ur.

Bobo

Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

V primeru pekočega občutka na koži naj nemudoma odstranijo oblačila in se umijejo z vodo in milom. Če jih peče sluznica, naj jo izpirajo s čisto tekočo vodo.

Ne sme nas zajeti panika

Pri vsaki nesreči je zelo pomembno, da se ne prepustimo paniki, temveč ohranimo mirno kri in trezno glavo. Tako se bomo najhitreje spomnili, kako se pravilno odzvati v taki situaciji.

Bobo

Ob izbruhu požara moramo ostati mirni, saj smo le tako sposobni ravnati preudarno.

Kako ukrepati po požaru?

  • Če je v okolici pogorišča še vedno izrazit vonj, smrad po požaru, se zadržujte zunaj območja ali v zaprtih prostorih. Zaprti prostori so zgolj začasna rešitev, saj se koncentracije onesnaževal v zraku v notranjih prostorih tudi pri zaprtih oknih in vratih počasi izenačijo s koncentracijami zunaj, poroča portal 24ur.
  • Zavrzite vso hrano in pijačo, ki je bila izpostavljena dimu in ognju, saj je lahko okužena s strupenimi snovmi, ki so se sproščale med gorenjem.
  • Vse obleke, ki so bile izpostavljene dimu, nesite v čistilnico, opozarja Uprava za zaščito in reševanje Republike Slovenije.
  • Če vaša nepremičnina ni primerna za bivanje, na zavarovalnici preverite, ali vaša zavarovalna polica vsebuje tudi kritje stroškov najema nadomestnega stanovanja.
  • Nastalo škodo, vključno s poškodovanimi ali uničenimi predmeti, fotografirajte in primer čim prej prijavite zavarovalnici. Škodo lahko prijavite osebno na zavarovalnici, pri zavarovalnem zastopniku, po internetu, telefonu ali ob pomoči aplikacije za pametne telefone. V nekaj dneh po prejemu prijave škode bo v stik z vami stopil cenilec in se dogovoril o nadaljnjih postopkih reševanja primera. Kako dolgo traja postopek od požara do izplačila škode, je odvisno od zapletenosti škodnega primera.
Bobo

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec