Si tudi vi pogosto naročite dostavo hrane? Bodite pozorni, morda je že v "nevarni coni" (preverite, kaj to pomeni - ne bo vam žal)

10. 3. 2025, 12:02 | Uredništvo
Deli
Dostavljalec hrane (foto: Profimedia)
Dostavljalec hrane
Profimedia

Pogosto nam zmanjka časa za pripravo hrane doma in takrat si naročimo dostavo. Vprašanje pa je, kaj je treba narediti, da hrana ostane varna za uživanje - in na kaj je treba biti pozoren.

Vsak verjetno ceni to udobje - svoje najljubše jedi si lahko z nekaj kliki na telefonu naročimo v službo ali na dom. Dostava hrane je resnično priročna rešitev, čeprav ni vedno najcenejša. Seveda pa nekaj časa traja, da pride do nas, in pogosto njena temperatura ni več takšna, kakršna bi morala biti. Tako so pri portalu Huff Post preverili, ali je obrok, ki do nas ne pride topel, še vedno varen za uživanje.

O tem strokovnjaki za varnost hrane govorijo že nekaj časa. Obstaja namreč koncept, imenovan "nevarna cona", ki nastopi, ko hrana predolgo ostane pri temperaturah med 4 °Celzija in 60 °Celzija.

“Znotraj tega temperaturnega območja se mikroorganizmi hitro množijo, nekateri se lahko podvojijo že vsakih 20 minut, pojasnjuje avtor in svetovalec za prehrano Bryan Quoc Le. “Ko hrana vstopi v to nevarno cono, ne sme tam ostati več kot dve uri.” V obdobju vročih poletij, kakršna poznamo zadnja leta, pa se to obdobje še dodatno skrajša, opozarja Matt Taylor, višji menedžer za prehranske standarde pri NSF, neodvisni organizaciji za javno zdravje in varnost. “Pri temperaturah okoli 32 °Celzija se varno obdobje skrajša z dveh ur na eno uro,” je pojasnil za Huff Post.

Zakaj je to pomembno?

"Dlje kot je hrana v nevarni coni, večje je tveganje za vaše zdravje," dodaja Taylor. Medtem ko nekateri strokovnjaki svetujejo previdnostne ukrepe, drugi popolnoma odsvetujejo naročanje dostave hrane. “Nikoli ne bi naročal hrane preko storitev tretjih oseb,je za Daily Mail povedal Darin Detwiler, nekdanji svetovalec za varnost hrane pri FDA in USDA. “Dostava traja predolgo, poleg tega hrana verjetno ne bo vzdrževana pri ustrezni temperaturi.”

Kako si lahko sami pomagamo

Tudi tako, da hrano ne naročamo v času največje gneče, saj lahko dostava traja dlje, kar pomeni, da bo hrana dlje časa v nevarni coni. Če vas skrbi za varnost hrane, se odločajte premišljeno in se morda izognite naročanju najbolj tveganih jedi, kot so riž, ocvrte jedi, solata s piščancem ... Prav tako hrane ne puščajte pri receptorju, ampak si jo takoj odnesite v pisarno in jo zaužijte.

Dobro je preveriti emalažo, ta mora biti nepoškodovana. Pomembna sta tudi videz in vonj - če je hrana videti nenavadno ali iz nje veje sumljiv vonj, jo raje zavrzite in obvestite restavracijo, v kateri ste jo naročili. Vedno jo tudi pojejte čim prej, če pa vam kaj ostane, to takoj postavite v hladilnik. Z naraščanjem naročanja hrane na dom narašča tudi tveganje za pomanjkljivo upoštevanje varnostnih standardov. Uživanje hrane, ki ni bila pravilno shranjena ali segreta, lahko privede do bolezni, tega pa si res ne želi nihče. Ko naslednjič naročite dostavo, bodite previdni - vaše zdravje naj bo na prvem mestu.

Turisti razkrivajo, kako v Sloveniji preživeti brez debele denarnice

Novo na Metroplay: “Ljubljana ni najbolj varno mesto za vsa moja stilska izražanja!” | Metro minutke X Glasovi ponosa